Glas Javnosti

O OVOME SE ĆUTI: OSIROMAŠENI URANIJUM UBIJA SRBIJU, PODNOSIMO TUŽBE! – SRĐAN ALEKSIĆ (VIDEO)

Intervju
Autor: Glas javnosti

U Srbiji je posle NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom nastupila prava epidemija malignih bolesti, prvi smo u Evropi po broju umrlih od kancera srazmerno broju stanovnika, kaže za Glas javnosti advokat Srđan Aleksić koji u ime obolelih podnosi tužbe.

NATO alijansa je priznala da je na Srbiju bačeno oko 15 tona osiromašenog uranijuma, što je 100 puta više radijacije nego u Hirošimi i Nagasakiju, navodi Aleksić, napominjuća da, prema nekim drugim izvorima, bilo mnogo više nego pomenutih 15 tona. Njegovo pojačano prisustvo je, kako ističe, zabeleženo ne samo na jugu Srbije, na Kosovu i Metohiji, već i u drugim delovima naše zemlje, pa i u samom centru Beograda.

Ljudima je, naglašava, ugroženo osnovno pravo, pravo na život, počinjen je ratni zločin protiv civilnog stanovništva, žrtve imaju pravo na naknadu štete. Obratilo mu se oko tri i po hiljade obolelih od raka koji smatraju da je njihova bolest posledica agresije, a do sada je Višem sudu u Beogradu podneto oko 30 tužbi protiv zemalja koje su nas bombardovale, kaže naš sagovornik i dodaje da prvu presudu očekuje do kraja godine.

U postupcima mu, kako ističe, mnogo pomaže svojim savetima i iskustvom italijanski kolega Anđelo Fjore Tartalja koji je dobio brojne pravosnažne presude zastupajući obolele italijanske vojnike koji su boravili na Kosovu, ali i u delovima Bosne i Hercegovine koji su takođe pogođeni municijom sa osiromašenim uranijumom.    

Objašnjava da se to da je bolest nastala kao posledica izlaganja osiromašenom uranijumu dokazuje analizama koje se obavljaju u Institutu za nanotehnologiju u Italiji, čije laboratorije utvrđuju njegovo, ali i prisustvo teških metala i drugih čestica koje sadrži isključivo municija sa osiromašenim uranijumom.

Naš sagovornik je rođen u okolini Vranja, koje je takođe bilo meta NATO projektila sa osiromašenim uranijumom, zbog čega mu se majka razbolela i preminula od kancera, kao i brojni drugi meštani, rođaci i prijatelji. Upozorava da će posledice osiromašenog uranijuma koji se raspada hiljadama godina, pogađati i buduće generacije i da je zato važno da se o ovom problemu govori i da presude dobiju valjan sudski epilog.  

Zašto se ćuti o ovom problemu, kakav je odgovor stigao iz NATO alijanse povodom tužbe, a šta su pokazali dramatični rezultati iz italijanskog instituta za nanotehnologiju, kakve su šanse da se proces dobije, neke su od tema razgovora koji možete pogledati u priloženom videu.   

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR