Glas Javnosti

TUŽNA VEST! UMRO DOBROVOLJAC SA KOŠARA: Teško ranjen na Kosovu, ostao zaboravljen do smrti (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ruski dobrovoljac Vladislav Kasin preminuo je u petak 4. februara, a ostaće upamćen po tome što se borio u Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici 1992, u BiH 1993, na Kosovu 1999. godine gde je teško ranjen i u Donbasu 2014 godine.

Na Fejsbuk profilu jednog korisnika, objavljena je tužna vest zajedno sa biografijom pokojnog Vladislava Kasina.

"Danas je stigla tužna vest. Bivši profesionalni penjač i veteran ratova u Pridnjestrovlju, Bosni i na Kosovu Vladislav Kasin „Terminator“ se obesio. Vladislav je diplomirao na Moskovskom državnom univerzitetu i borio se kao dobrovoljac u Pridnjestrovlju, gde je otišao sa svojim bliskim planinarskim prijateljem Dmitrijem Čekalinom. Nakon toga, Dmitrij je počeo da žuri u rat u Bosni, Vladislav je bio skeptičan prema ovoj odluci i odlučio je da ostane kod kuće. Čekalin je, pak, stupio u redove 2. ruskog dobrovoljačkog odreda Vojske Republike Srpske i poginuo 10. marta 1993. u blizini grada Priboja, raznijevši se granatom. Ova vest je šokirala Vladislava, odlučio je da i on krene u rat i osveti prijatelja. Godine 1999. izbio je rat na Kosovu i Metohiji, a Vladislav je bio jedan od onih dobrovoljaca 2. Bat. 125. Motorizovane brigade koji su ponovo krenuli u rat na Balkanu. 5. juna, tokom izviđanja, bio je pod minobacačkom vatrom i ruka mu je bila teško oštećena gelerima. Ovo se dogodilo u Guri Gatu, Košare. Srbi su hteli da je amputiraju, ali su dva ruska lekara koja rade u lokalnoj bolnici odustala od te ideje i spasila je. Nakon toga Vladislav se vratio u domovinu, Jugoslavija mu je kao invalidu VJ isplaćivala penziju samo prvih meseci, nakon čega su bilo kakve isplate prestale i svi su ga zaboravili... Bio je prepušten sam sebi 20 godina. Zaboravljena od svih. Užasne vesti. Na fotografiji Vlad u jugoslovenskoj uniformi sat vremena pre povrede", piše na Fejbuk objavi.



Podsetimo, pored Kasina i Albert Ahsarbekovič Andijev bio je ruski dobrovoljac i snajperista u 549. motorizovanoj brigadi Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije za vreme rata na Kosovu i Metohiji i NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, kao i učesnik sukoba u Makedoniji 2001. godine. Preminuo je 14. marta prošle godine u Beogradu. Nažalost, nikada nije dobio srpsko državljanstvo.

BONUS VIDEO: Siniša Ljepojević: Srbija je na putu svile i to je to

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR