Glas Javnosti

POČAST ŽIVOTINJAMA KOJE SU NASTRADALE U RATOVIMA: Pariz obelodanio novi spomenik

Svet
Autor: Glas javnosti

Spomenik koji odaje počast životinjama poginulim tokom ratova, pre svega Prvog svetskog rata, svečano je otvoren na jednom trgu u Parizu.

Plave siluete, boje odeće francuskih vojnika iz Velikog rata, konja, magarca, psa i vojnika koji drži goluba sada stoje na trgu u sedmom arondismanu u Parizu, gde se nalazi Ajfelova kula.


Oko 11 miliona konja, 100.000 pasa i 250.000 golubova stradalo je tokom Velikog rata, i imali su „važnu ulogu“ u ratu jer su prenosili vojnu opremu, hranu, pisma i drugu pomoć, navodi se u natpisu pored spomenika.

Za udruženje Pari Animo Zoopolis (Paris Animaux Zoopolis – PAZ), spomenik je rezultat petogodišnje kampanje, pokrenute 2018. za stogodišnjicu primirja u Prvom svetskom ratu.


Neimenovani predstavnik PAZ-a rekao je da se pariske vlasti nisu protivile spomeniku i dale saglasnost, ali su se ipak bunili neki odbornici smatrajući da se spomenici dižu za ljude a ne za životinje.

„Odlučujuća je bila podrška predsednika francuskog za inicijativu Sećanje, pokrenute u čast vojnicima poginulim za Francusku“, dodao je predstavnik PAZ-a.


Dodao je da se Pariz na taj način pridružuje opštinama na severoistoku Francuske, koje imaju slične spomenike, kao i u inostranstvu nekim gradovima kao što su Otava, Kanbera, London i Brisel.

U Parizu već postoje dve spomen ploče koje odaju počast konjima „mobilisanim“ tokom Prvog svetskog rata.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR