Glas Javnosti

TUŽNA STATISTIKA: U Šapcu više zahteva za razvod, nego sklopljenih brakova

Društvo
Autor: Glas javnosti

Protekle godine, u Šapcu je bilo manje venčanja nego u vreme pandemije koronavirusa. Prema zvaničnim podacima u matičnu knjigu upisano je 465 sklopljenih brakova, za 39 manje nego prošle godine, objavio je RTS.

“Venčanja se odigravaju i tokom radne nedelje, to je obično u prostorijama gradske uprave, a vikendi su za restorane i druge prikladne objekte. Što se tiče znimljivosti, možemo reći da su supruzi uzeli ženino prezime u tri slučaja”, kaže Ana Anđelić, rukovodilac Odeljenja opšte uprave GU Šapca.

Manje je brakova, ali je razvoda za trećinu više – ukupno 690 podnetih zahteva.


Šapčani i Šapčanke sa kojima je ekipa RTS-a razgovarala kažu da su običaji koji su držali porodicu na okupu zamrli, kao i da brojne obaveze udaljuju ljude od porodičnog života.

Šapčani navode i da je važno da se u brak ulazi kada se već osobe izgrade kao ličnosti.

Psiholozi podsećaju koliko su važni partnerski odnosi – da čujemo jedni druge, više sarađujemo, budemo strpljivi i na kraju dana sačuvamo energiju za porodicu.

“Da se setimo šta nam je zaista istinski važno, da se setimo kakvi su nam prioriteti i koliko je važno da ulažemo u brigu o sebi, brigu o partnerskom odnosu. Ako pokazujemo deci kako izgleda zdrav partnerski odnos, taj primer je važniji od hiljadu izgovorenih reči o tome”, objašnjava psiholog Slobodanka Aleksić.

Negativna statistika i u knjizi rođenih – 132 upisa je manje, ukupno 1.189 beba od kojih je više dečaka.

“Imali smo 32 Lazara, Luka i Vasilija, tu su i Vukan i Aleksej, a što se tiče devojčica – Milica, Sofija, Anđela“, navodi Ana Anđelić.

Matičari kažu da zvaničnih podataka o vanbračnim zajednicama nema i da se Šapčani sve kasnije odlučuju na brak.

Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR