Glas Javnosti

TURISTIČKI OBILAZAK BEOGRADA: Povodom manifestacije "Dani Beograda" od danas do utorka organizovane besplatne šetnje, koncerti...

Društvo
Autor: Glas javnosti

U okviru manifestacije "Dani Beograda" građani prestonice imaće priliku da upoznaju grad iz drugog ugla, kroz brojne besplatne šetnje među kulturnim znamenitostima, uz stručno vođenje i objašnjenja koja nisu imali prilike da čuju.

Takođe, organizovani će biti koncerti na Trgu republike, kao i radionice za mališane. Besplatan ulaz biće i u sve objekte kompleksa "Beogradska tvrđava".



SA stručnim saradnicima iz Zavoda za zaštitu spomenika građani će moći danas da prošetaju Ulicom kneza Miloša i čuju istorijat razvoja ove centralne gradske saobraćajnice, analizu njenih kulturnih, arhitektonskih i urbanističkih vrednosti. Malo ljudi zna da se na prostoru današnjeg Parka Gavrila Principa nalazio dvor kneza Miloša, pišu Novosti.

Mesto okupljanja je kod Osmatračnice sa Kajmakčalana u Pionirskom parku u 11 časova, a šetnja traje 90 minuta.

NOVI BEOGRAD

KAKO je Beograd dobio najveći kongresni centar u jugoistočnoj Evropi i kako su nastali novobeogradski blokovi, samo su neke od zanimljivosti koje će moći da se čuju tokom šetnje Novim Beogradom. Početak je zakazan danas za 13 časova, a mesto okupljanja je na ulazu u Park prijateljstva.

TAŠMAJDAN

Prvi put ove godine u okviru "Dana Beograda" organizuje se šetnja koja će posetiocima razotkriti zanimljivosti o razvoju Bulevara kralja Aleksandra i transformacije Beograda iz orijentalne varoši u prestonicu po uzoru na zapadnoevropske metropole.

Mesto okupljanja je sutra u 11 časova ispred Glavne pošte u Takovskoj ulici.

DOSITEJ

Šetnja je posvećena jednom od najvećih srpskih prosvetitelja i književnika. Spomenik Dositeju Obradoviću nalazi se u Akademskom parku, gde je i početna tačka šetnje sutra od 13 časova. Odatle će se nastaviti ka zgradi Velike škole i Dositejevom liceju, a posetioci će imati priliku da čuju više o celini "Područje oko Dositejevog liceja".

OPSERVATORIJA

Kompleks opservatorije na Zvezdari nudi interesantan osvrt na istoriju i razvoj astronomske prakse u našem podneblju. Kada je kompleks otvoren, u okolini nije bilo posađeno nijedno drvo, a danas se nalazi čitavo prirodno dobro. Poseta će biti organizovana u ponedeljak od 16 časova.

STARI DVOR

Poseta zgradi Starog dvora predstavlja jedinstveno iskustvo. Vremenom je nekadašnji izgled donekle izmenjen, ali je zgrada zadržala prvobitan raspored i izgled. Posetioci će imati priliku da se bliže upoznaju sa istorijom podizanja i značajem ovog zdanja u utorak od 16 časova. Mesto okupljanja je ispred glavnog ulaza u Skupštinu grada.

BEOGRADSKA TVRĐAVA

Za sve posetioce danas će biti besplatan ulaz u objekte Beogradske tvrđave. Svi koju budu želeli u periodu od 11 do 19 časova moći će da posete Rimski bunar, Kulu Nebojša, Vojni bunker i Veliki barutni magacin.

RADIONICE

U zgradi Zavoda za zaštitu spomenika u ponedeljak će biti održana radionica "Upoznaj Beograd da bi ga više voleo" od 11 i 13 časova. Program je namenjen deci uzrasta od 6 do 10 godina, a jedna radionica traje 90 minuta.

KONCERTI NA TRGU I GUDAČI

FESTIVAL "Dečje beogradsko proleće" održaće se u nedelju sa početkom u 11 časova na Trgu republike, a od 14 časova publika će biti u prilici da prisustvuje koncertu na istom mestu pod nazivom "Pesme o Beogradu". Od izvođača nastupiće pevačice Ivana Peters, Ana Stanić i Lena Kovačević, kao i pevači Dušan Svilar, Ivan Milinković i bend "Vlada i Bajka".


Kamerni orkestar Gudači Svetog Đorđa ove godine obeležava jubilarnu, 30-godišnjicu od osnovanja ansambla. Tim povodom u ponedeljak od 18 časova u svečanoj sali Starog dvora biće održan koncert. Kao gosti nastupiće učenici Baletske škole "Dimitrije Parlić".

IZLOŽBE

TOKOM aprila za posetioce je otvorena izložba "Iza objektivnosti - vizuelne metafore u nauci", na kojoj je predstavljeno više od 100 originalnih editorijala ilustracija najuglednijih ilustratora i grafičkih dizajnera iz Srbije i regiona. Postavka se održava u Galeriji "Atrijum" i otvorenom prostoru ispred Biblioteke grada.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR