Glas Javnosti

TRETMAN RADNIKA JE ROPSKI! Šabić: Državni organi zatvaraju oči nad kršenjem zakona

Društvo
Autor: Glas javnosti

Advokat Rodoljub Šabić je danas ocenio kao „bukvalno sraman“ odnos nadležnih državnih organa prema „očiglednom višestruko nezakonitom i krajnje nehumanom tretmanu radnika od strane poslodavaca“ na gradilištu fabrike Linglong u Zrenjaninu.

Šabić, koji je i predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača, je u pisanoj izjavi ukazao da je takav tretman tih radnika „skoro ropski“.

On je naveo da je dužnost državnih organa da na takve stvari reaguju, te ukazao da oni imaju obavezu  da obezbede primenu domaćih zakona na celoj teritoriji Srbije.

Prema njegovim rečima, nedopustivio je da „zatvaraju oči“ nad kršenjm zakona i da imaju „servilan odnos“ prema bilo kom stranom investitoru.

„Uznemiravajuće je da se prećutno toleriše nastojanja da se, nakon što su informacije o kršenju ljudskih prava i zakona dospele u javnost, stvar pokuša zataškati tako što će privatna obezbeđenja u famoznim crnim džipovima sprečavati radnike da govore a medije da kontaktiraju radnike  i izveštavaju o situaciji“, rekao je on

Šabić smatra i da „činjenice sa kojim je javnost već upoznata nesporno ukazuju na višestruko kršenje propisa o radu“ što, kako je naveo, „kao minimalno  normalnu reakciju podrazumeva neodložnu intervenciju Ministarstva za rad  i zapošljavanje, odnosno Insprektorata za rad“.

On je naveo i da je „odavno bilo neophodno“ da se sprovede ozbiljan nadzor, preduzmu odgovarajuće mere i o svemu obavesti javnost.

„Ali činjenice daju i više nego dovoljno osnova i za intervenciju javnog tužilaštva koja je uprkos tome takođe izostala“, rekao je Šabić.

Upozorio je na moguće posledice izostanka reakcije nadležnih.

„Ako se reakcije nadležnih svedu na samo formalne a prave, adekvatne reakcije i dalje izostanu, što je verovatno, biće to dodatni doprinos i daljem urušavanju pravnog poretka  Srbije i daljem srozavanju njenog međunarodnog ugleda“, rekao je on.
SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR