Glas Javnosti

Soni lansirao kontroler posebno dizajniran za igrače sa invaliditetom

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Inovativni potez kompanije obećava personalizovano iskustvo za širok spektar igrača

Sony je zakoračio u svet pristupačnih igara s lansiranjem PlayStation 5 kontrolera specijalno dizajniranog za igrače sa invaliditetom, uspostavljajući partnerstvo sa stručnjacima za pristupačnost. Ovaj napredni kontroler, opisan kao "veoma prilagodljiv komplet", predstavlja korak napred u obezbeđivanju inkluzivnog gejming iskustva.


Iako Microsoft-ov Adaptive Controller postoji od 2018. godine, Sony je sada predstavio svoj jedinstveni uređaj prilagođen PlayStation 5 platformi. Alvin Daniel, viši menadžer tehničkog programa u Sony Interactive Entertainment, izjavio je da je suština ovog projekta omogućiti igračima trenutno korišćenje kontrolera bez potrebe za dodatnim dodacima trećih strana.

Ova inovacija proizašla je iz saradnje sa stručnjacima za pristupačnost iz AbleGamers organizacije u SAD-u. Daniel naglašava da je dizajniranje proizvoda za pristupačnost izazovan zadatak, s obzirom na jedinstvenost potreba svakog pojedinca sa invaliditetom. Sony je odlučio pristupiti problemu kroz prilagođavanje, omogućavajući igračima da prilagode rešenje svojim ličnim potrebama, bilo da se radi o štapićima, pritiskanju dugmadi ili držanju kontrolera.


Svi aspekti kontrolera pristupa pažljivo su dizajnirani uz aktivno učešće zajednice osoba sa invaliditetom. Čak je i pakovanje prilagođeno, a proces podešavanja, iako ponekad izazovan, omogućava ljudima da prilagode kontroler svojim specifičnim zahtevima i kreiraju različite profile za različite igre ili situacije.

Iako postoje neki elementi dizajna koji su izazvali pitanja, poput odsustva desnog štapića standardnog na modernim kontrolerima, ovaj proizvod predstavlja značajan korak napred za igrače sa invaliditetom. U odgovoru na sve veći zahtev za pristupačnošću u svetu igara, ovaj kontroler svedoči o posvećenosti proizvođača stvaranju dostupnijeg i inkluzivnijeg gejming okruženja za raznoliku zajednicu igrača.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR