Glas Javnosti

Reddit herojski štiti pirate od filmskih giganata: Bitka za anonimnost na internetu

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Slučaj između filmskih kompanija i Reddita, poznat kao Reddit III, naglašava tekuću bitku oko privatnosti i anonimnosti na internetu, posebno u kontekstu diskusija o pirateriji. Filmske kompanije su pokušale da dobiju IP adrese korisnika Reddita koji su učestvovali u diskusijama o pirateriji, tvrdeći da su ti komentari mogli biti ključni dokazi u tužbama protiv pružatelja internetskih usluga (ISP-ova) zbog neuspeha u prekidu usluga korisnicima koji višestruko krše autorska prava​.

Prvobitni zahtevi filmskih kompanija uključivali su imena, IP adrese i e-mail adrese korisnika, što je Reddit odbio, štiteći pravo korisnika na anonimnost pod Prvim amandmanom. Sud je odbacio zahtev filmskih kompanija, podržavajući Redditov stav da pravo na anonimni govor korisnika prevazilazi interes vlasnika autorskih prava. Magistrat sudija Laurel Beeler naglasila je da filmske kompanije imaju druge načine da dođu do potrebnih informacija, uključujući direktno od ISP-ova.


U poslednjem slučaju, advokat filmskih kompanija Kerry Culpepper pokušao je sa novim zahtevom koji se odnosio samo na IP adrese korisnika, bez traženja imena i e-mail adresa, u slučaju protiv ISP-a Frontier Communications. Iako su filmske kompanije tvrdile da su komentari korisnika Reddita važan dokaz da ISP nije preduzeo odgovarajuće mere protiv ponovljenih kršenja autorskih prava, Reddit je ponovo odbio da se povinuje supoeni, braneći prava svojih korisnika na anonimnost.

Redditov odgovor na ove zahteve filmskih kompanija naglašava važnost zaštite prava na anonimni govor, ukazujući na prethodne slučajeve u kojima su sudovi podržali ovu zaštitu. Osim toga, Reddit je ukazao na to da filmske kompanije već imaju pristup alternativnim metodama za dobijanje potrebnih dokaza, kao što su direktne informacije od ISP-ova ili kontaktiranje korisnika čije su IP adrese već dobijene od ISP-ova.

Ovi slučajevi ističu složenost izazova u balansiranju prava na privatnost i potrebe za zaštitom autorskih prava na internetu. Dok filmske kompanije nastoje da zaštite svoje intelektualno vlasništvo, pitanja o pravu na anonimnost i privatnost korisnika ostaju ključna u debati o digitalnom dobu.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR