Glas Javnosti

Meta pod pritiskom: Nove izmene za fejsbuk i instagram

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Ne samo da će rezultati pretrage biti skrivani, već se tinejdžerima ubudeće neće prikazivati sadržaji koji se odnose na inkriminisane teme koje se smatraju štetnim po njih

Meta, kompanija koja je vlasnik popularnih društvenih mreža Facebook i Instagram, najavila je nove restrikcije usmerene ka tinejdžerskim korisnicima ovih platformi.

Ove najnovije promene predstavljaju značajan korak, iako je Meta nedavno već uvodila određene mere zaštite za tinejdžere koji koriste njene mreže. Ipak, uprkos prethodnim naporima, kompanija se nedavno suočila s intenzivnim pritiskom javnosti. Kao odgovor na ove izazove, u Meta su odlučili da dodaju dodatne zaštitne mere kako bi osigurali sigurnije iskustvo za svoje tinejdžerske korisnike.

Šta ovo tačno znači? Kada tinejdžeri pretražuju pojmove kao što su samoubistvo, samopovređivanje ili poremećaj ishrane na Metinim platformama, ubuduće će biti skriveno više sadržaja u rezultatima pretrage nego što je to bilo do sada. Ova promena se odnosi čak i na sadržaje koji potiču od korisnika koje prate na pomenutim platformama.


Drugim rečima, ne samo da će rezultati pretrage biti sakriveni, već tinejdžerima više neće biti prikazivani sadržaji koji se odnose na ove osetljive teme, čak i kada ih drugi korisnici koje prate postavljaju. Dodatno, mreže će automatski postavljati najrestriktivnija podešavanja za kontrolu sadržaja, koja će biti automatski aktivirana za sve tinejdžere koji se prijave na ove platforme.

Pored toga, Metine platforme će ubuduće slati tinejdžerima upozorenja da ažuriraju svoja podešavanja. Takođe, korisnicima će biti poslate notifikacije s preporukom da ažuriraju svoje aplikacije "jednim klikom".


Ove nove zaštitne mere su uvedene nakon niza optužbi u Sjedinjenim Američkim Državama koje su upućene Meta kompaniji, tvrdeći da njeni društveni mediji ugrožavaju bezbednost dece i mladih, te imaju negativan uticaj na njihovu percepciju sopstvenog tela i mentalno zdravlje.

Meta se takođe suočava s intenzivnim pritiskom zbog tvrdnji da su neki njeni rukovodioci bili svesni optužbi, ali nisu preduzeli odgovarajuće korake da ih spreče. Ovi pritisci su već rezultirali pokretanjem nekih pravnih postupaka, a Meta bi mogla biti podvrgnuta i istrazi federalnog američkog pravosuđa zbog ovih optužbi.

Glas javnosti/SL

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR