Glas Javnosti

TRAŽE PRAVDU, ISTINU I SLOBODU: Šta se zahteva Deklaracijom o zaštiti univerzitetskih profesora i prava na patriotizam

Društvo
Autor: Glas javnosti

U organizaciji udruženja građana Lekari i roditelji za nauku i etiku održan je okrugli sto pod nazivom „Pravda za istinu i slobodu” i usvojena Deklaracija o zaštiti univerzitetskih profesora i prava na patriotizam.

U radu skupa učestvovali su prof. dr Valentina Arsić Arsenijević, prof. dr Bojko Bjelaković, prof. dr Branimir Nestorović, prof. dr Branislav Ristivojević, prof. dr Drago Đorđević, prof. dr Đorđe Čantrak, advokat Ivo Strujić i Boško Obradović, narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri, dok se putem video linka obratio akademik Matija Bećković.

Učesnici skupa, čiji moderator je bila Nada Gladović, složili su se da ih i pored različitih stručnih kompetencija, objedinjuje zalaganje za slobodu govora i iznošenje kritičkog mišljenja, saopštilo je udruženje Lekari i roditelji za nauku i etiku.

Najavljeno je da će Deklaraciju o zaštiti univerzitetskih profesora i prava na patriotizam narodni poslanik Boško Obradović predati Skupštini Srbije.

U deklaraciji su, kako se navodi, istaknuta četiri glavna načela i poziv odgovornima u ministarstvima Vlade Srbije i odgovornim predstavnicima Univerziteta da uspostave vladavinu prava.

Ta načela su, kako je precizirano: očuvanje dostojanstva profesije unapređivanjem moralnih vrednosti i zaštite vrednosti znanja i podizanjem svesti o odgovornosti svih članova univerzitetske zajednice; poštovanje i sprovođenje sopstvenih zakona i propisa; poštovanje načela slobode mišljenja i izražavanja u radu univerzitetskih profesora koji traže i brane istinu, kao i poštovanje Kodeksa profesionalne etike univerziteta i Lekarske komore države Srbije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR