Glas Javnosti

TOPLOTNI TALAS "LUCIFER:" Kako ga Beograđani podnose?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Toplotni talas Lucifer stigao je u Srbiju i zadržaće se, prema prognozama meteorologa, do kraja meseca. Za vikend se prognoziraju temperature i preko 40 stepeni. Iz Hitne pomoći kažu da je u Beogradu jedna osoba već stradala, i apeluju da se građani ponašaju odgovorno i izbegavaju boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana.

Krenuvši pravo iz pakla, sa usputnim stanicama po Evropi, toplotni talas Lucifer stigao je i do Balkana. Današnjih 39 stepeni samo su uvertira za sutra, kada će temperatura prvi put ove godine preći 40 podeljak na Celzijusovoj skali. Beograđani i gosti prestonice sa kojima smo razgovarali – za vrućinu, međutim, ne mare, prenosi N1.

- Divno, meni je baš super“.


- Mogu do 55 stepeni da izdržim, al kad je minus – meni je to katastrofa. Tad umirem“.

- U mojoj zemlji je mnogo toplije“.

N1: Odakle ste?

- Sa Kipra“.

- Ja nisam neki naročiti meteoropata… Dobro podnosim“.

N1: A ima li klime po autobusima


- Pa to Vam je šareno – negde ima, negde nema“.

- Kako koji, recimo da je odnos 60 – 40 da ima klimu“.

Toplotni talas ipak nije za ignorisanje, kažu iz Hitne pomoći. Danas je, u našoj zemlji, odneo i prvu žrtvu.

- Danas smo imali jednu reanimaciju na ulici, naše starije sugrađanke, ona je bila neuspešna. Tako da zaista oprez svima onima koji su 65+ ili koji boluju od hroničnih bolesti. Mala deca, takođe, ne smeju da budu u ovom najtoplijem delu dana na ulici“, kaže Ivana Stefanović iz Hitne pomoći.

Lagana hrana i unošenje tečnosti ključni su za „preživljavanje“ vrelih dana, dodaju lekari.

Sa razbuktavanjem toplotnog talasa Lucifer, grad Beograd postavio je cisterne sa pijaćom vodom na 10 lokacija u gradu. Jedna od njih je i u blizini Trga Republike.


Ostatak je raspoređen kod Beogradskog sajma, na Zelenom Vencu, u Cara Dušana kod Pupinovog mosta, kod opštine Novi Beograd, u Bulevaru Mihajla Pupina, na Banjici, Ritopeku, Umki, Mladenovcu i Vrčinu.

Meteorolozi su uvereni da će Lucifer u srbiji ostati do kraja meseca, a moguće i do početka avgusta.

- Ova ljubičasta boja nam označava polja gde je temperatura iznad 40 stepeni. Vidimo da je to sada jug Španije, delovi Italije, ponegde tu na jugu Francuske i na Balkansko poluostrvu. Kod nas će Lucifer svoj vrhunac doživeti sutra, kada će temperatura dostići na istoku zemlje taj 40. podeljak“, kaže meteorološkinja N1 Milica Tadić.





N1
: Da, čini se da on zaista opravdava svoje ime, a do kada će da traje?

„Pa kako sada stvari stoje trajaće barem još sedam dana i sve su prilike da ćemo jul završiti uz taj toplotni talas. I početak avgusta će obeležiti toplotni talas, a šanse za neko konkretnije osveženje postoje tamo oko 5. avgusta“, kaže ona.

Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut takođe je objavio preporuke kako se sačuvati tokom toplotnog talasa. Glavna je izbegavanje izlazaka u najtoplijem delu dana – od 11 do 17 časova. Pored toga kažu – treba ostati u klimatizovanom prostoru, tuširati se mlakom vodom, i izbegavati unošenje alkohola. Roditeljima upućuju apel da decu nikako ne ostavljaju same u kolima, i da se pri pojavi prvih simptoma sunčanice ljudi odmah obrate lekaru.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR