Glas Javnosti

TERAZIJE NE NOSE ODUVEK TO IME: Pre Drugog svetskog rata su izgledale MNOGO DRUGAČIJE NEGO SADA (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ovo je jedna od starih slika Beograda, koja pokazuje ruho sadašnjih Terazija pre 86 godina.

Trg Terazije najpoznatiji je beogradski trg koji je počeo da se formira u prvoj polovini 19. veka

Knez Miloš Obrenović naredio je 1840. godine da se srpske zanatlije, naročito kovači i kazandžije, isele iz varoši u šancu, gde su bili izmešani sa turskim življem, i da svoje kuće i radnje podignu na mestu današnjih Terazija. Ilija Čarapić, sin Vase Čarapića, koji je izvesno vreme bio i predsednik Beogradske opštine, imao je poseban zadatak da ovim zanatlijama deli placeve na Terazijama; ko god je pristao da ogradi plac, dobio ga je besplatno.



U to vreme današnje Terazije nosile su ime Prestolonaslednikov trg, prenosi Srbija Danas.

Trg Terazije je dobio status kulturnog dobra kao prostorna kulturno-istorijska celina. Sve do polovine šezdesetih godina 19. veka na Terazijama su se nalazile, uglavnom, prizemne i jednospratne zgrade.



Godine 1860. vodovodna kula je uklonjena i na njenom mestu je postavljena Terazijska česma u znak sećanja na kneza Miloša.

Na Fejsbuku se pojavila slika starog izgleda Terazija koje su se tada zvale Prestolonaslednikov trg sa fontanom iz 1936. godine.



Komentari ljudi na nekadašnju lepotu Terazija bili su pozitivni:

- Lepota.

- Kako god, Terazije su bile lepše svim periodima pre rata!

- Kakva lepota, zato su nacisti hteli da unište, bili ljubomorni jadni...



Inače, prilikom bombardovanja Beograda 1941. Terazije su bile teško oštećene. Svoj definitivni oblik Terazije su dobile prilikom poslednje rekonstrukcije 1947. godine po projektu arhitekte Nikole Dobrovića, kada su uklonjeni skverovi, fontana i tramvajske šine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR