Glas Javnosti

DOŠLO JE DO OSLOBAĐANJA METANA: Najvažniji posao sada imaju inspekcije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Naučna saradnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević rekla je da najvažniji posao nakon nesreće u rudniku "Soko" imaju inspekcije koje bi trebalo da utvrde okolnosti pod kojima se tragedija desila i posledice po tamošnje stanovništvo.

Ona je rekla da je metan, kojim su se rudari ugušili, ugljovodonik sa jednim ugljenikovim atomom i da spada u gasovita goriva, visoke kalorijske moći.

- Došlo je do oslobađanja metana u rudničkom oknu, to su poslovi kojim bi trebalo da se bave geofizičari, geolozi, rudarski inženjeri, mogu da utvrde stepen oštećenja rudarskog okna, da li će biti posledice po okolinu, po naselja, u zavisnosti kolika količina zemlje se obrušila i koliki su kanali unutar rudnika. Metan je eksplozivan i zapaljiv, prati svako fosilno gorivo, on se nagomilava i u toku eksploatacije je došlo do probijanja nekog džepa gde se nagomilao metan. Najveći posao imaju inspekcije – inspekcija zaštite na radu i rudarsko-geološka inspekcija, na njima je da utvrde sve uzroke na kakvim uređajima su radili, kakvu su imali opremu, da li su bili osposobljeni znanjem, opremom, odećom da rade u takvom rudniku - kaže ona.


Đorđević kaže da je svaki rudnik visokorizičan, kao i sve što podrazumeva ulazak u zemlju i u jame.

- Ti poslovi podrazumevaju da ljudi moraju da budu dobro obučeni, da imaju zaštitinu odeću, naočare, rukavice, šlemove. Oprema mora da bude antistatička, ne sme da proizvodi statički elektricitet, koji je preduslov za izazivanje ovakvih katastrofa. Sve to inspekcija mora da preispita, koje firme su radile obuku, gde su se uređaji pregledali, ko su ovlašćena lica... - zaključila je Dragana Đorđević, piše N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR