Glas Javnosti

SVETSKO A NAŠE: Prvi sertifikovani organski sir i kajmak stižu sa Zlatibora

Društvo
Autor: Glas javnosti

Jedina mlekara koja proizvodi sertifikovan organski sir i kajmak u Srbiji, nalazi se na Zlatiboru.

Ovi mlečni proizvodi prave se isključivo od mleka koje potiče sa farmi malih proizvođača koji su, da bi dobili serifikat, morali da konvencionalnu proizvodnju zamene organskom.
Deset krava u štali Milana Marjanovića iz zlatiborskog sela Mušvete uživa u posebnoj pažnji.

- Imamo dosta pašnjaka gde pasu, odličnu nadmorsku visinu, izvorsku vodu i sve je to zagrađeno u električnu čobanicu, sve u svemu imaju sve dobre uslove - kazao je za RINU, domaćin Milan.
Kako bi dobili sertifikat, stočari su morali da konvencionalnu proizvodnju zamene organskom. Ali, da bi konvencionalnu proizvodnju zamenio organskom, Milanu su bile potrebne dve godine. On kaže da mu to nije bilo teško, jer kada je sve to stavio na papir, shvatio je da je sve to itekako isplativo.
- Cena mleka je 95 dinara po litru, plus premija koju dobijamo od države koja je 40% veća u odnosu na premiju za obično mleko. Subvencije za krave su isto 40% veće i iznose 55.000 po jednom grlu, imamo isto subvencije po hektaru, i kada se to sve stavi na papir, može da se radi - dodao je Marjanović.
Za organski način proizvodnje, Milan i njegovi zemljaci Zlatiborci imali su veliku podršku Opštine Čajetina. Privredno dršuštvo Zlatiborski eko - agrar, čiji je osnovač lokalna samouprava, bio im je velika podrška, vodič do sertifikata, ali i do plasiranja proizvoda.

- Ovakve robe na našem tržištu nema, organska klijentela je spesifična, zna se u kojim gradovima i mestima je ima, i jednostavno sve što proizvedemo ovde, bude plasirano širom zemlje - kazao je Marko Marić iz Eko-agrara.
U okviru Zlatiborskog eko-agrara, otvorena je i mlekara u kojoj se organsko mleko prerađuje u sir i kajmak, i ništa se ne prepušta slučaju, jer je kvalitet prioritet.
- Imamo našu internu laboratoriju u kojoj merimo mlečne masti, proteine, relativnu gustinu, antibiotike ispitujemo, kao i kiselost tog mleka. Kada sve to prođemo od trenutka prijema, puštamo na dalju pasterizaciju - istikla je tehnolog Milica Kuzeljević.
Svaka kriška sira ili kajmaka ovde je kontrolisana i proverena, i jedini konzervans koji se koristi je so.


Glas javnosti/ R06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR