Glas Javnosti

UŠUŠKANO U PLANINAMA! U ovo idilično selo ne možete ući ako niste na listi čekanja (FOTO)

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Idilično planinsko selo koje broj 1.600 stanovnika je toliko postalo popularno među turistima širom sveta da su vlasti morale da ograniče posete i uvedu liste za čekanje

Širakava, tradicionalno uređeno selo smešteno u Japanskim Alpima, popularno je širom sveta zbog idile koju stvaraju karaksteristične kuće s kosim krovovima.

Nazivaju se gaso-zukuri, a prepoznatljive su po slamnatim krovovima koje podsećaju na ruke sklopljene u molitvi.

Svakih dvadeset godina potrebno je zameniti slamu na krovovima pa nije neuobičajeno videti Japance kako imaju pune ruke posla kako bi kuće izdržale hladne zime sa puno padavina.

Početkom devedesetih ovo bajkovito selo UNESCO je upisao na listu svetske baštine zbog čega je naglo porastao broj turista. Mala ruralna zajednica sa 1.600 stanovnika godišnje ugosti 2,15 miliona turista iz svih krajeva sveta.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели travelspoc (@travelspoc)

Međutim 2019. vlasti su odlučile da ograniče posete uvođenjem lista čekanja za turiste, a naredne godine Širakava je ponovno probudila zanimanje kada se našla na listi najodrživijih destinacija na svetu.

Kako su drvene kuće sa slamnatim krovovima osetljive na vatru stanovnici rutinski obilaze selo nekoliko puta dnevno kako bi se osigurali od požara,piše 24sedam.

Kada je 2019. izbio požar u jednoj od kuća svi meštani su požurili u pomoć vatrogascima kako bi odbranili selo od vatre. Osim toga, u selu je zabranjeno pušenje kako bi se sprečile nezgode.

Od početka 2021. godine, opštinske vlasti preduzimaju stroge mere kako bi zaštitile meštane od pandemije pa se turistima pre poseta preporučuje upoznavane sa zabranama i pravilima.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP