Glas Javnosti
posta

SVEOBUHVATNI VODIČ ZA KUPOVINU MASKI: Izbor je veliki, od onih najskupljih do onih koje najviše odgovraju DECI U ŠKOLI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Maska je za kratko vreme postala inventar svačije torbe. Hirurške i modne, one su brzo osim zdravstvenog postale i statusni simbol a ovo su neke smernice za njihovo korišćenje i kupovinu.

Prvi septembar ove godine potpuno je novo iskustvo za sve đake, a i roditelje - sačekale su nas brojne mere kojih moramo da se pridržavamo. Pre svega, obavezno je nošenje maski, a mi vam otkrivamo kakve sve možete da nabavite i koja bi bila najbolji izbor.

Roditelje najviše interesuje koje maske su najbolje za njihovu decu, pošto na tržištu postoji više različitih opcija.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

The girls decided to cover their eyes...#surgicalmaskselfie #girlsjustwannahavefun

A post shared by bellanit (@bellanit) on

Četiri vrste maski koje se mogu naći u Srbiji su hirurške maske za jednokratnu upotrebu, KN95, 3m i pamučne šivene maske.

Možda najgora opcija za decu su hirurške maske – iako su najjeftinije, one se koriste jednokratno, pa već nakon prvog skidanja nisu preporučljive za dalju upotrebu.

Maske KN95 su bele maske koje mogu da se nose 6 sati, ali im je i cena veća – oko 300 dinara.

Međutim, njihova cena je veća nego ona koju treba izdvojiti za hirurške maske.

Još skuplje su 3m maske koje inače štite i od aerozagađenja, a mogu se nositi čak 60 sati. Cena se kreće od 500 do preko 1000 dinara.

Možda su najpraktičnije platnene maske koje se mogu prati i koristiti iznosa, a takođe ih možete i sami sašiti. Deci se dopada to što mogu da imaju masku koja je šarena.

Na vama je da odabrete odgovarajući masku za dete. Dr Predrag Kon je svojevremeno zbunio javnost kada je izjavio da “đaci treba obavezno da nose maske, i to ne jednoslojne platnene, već troslojne maske”.

Kasnije je, međutim, pojasnio da je u pitanju samo preporuka, i njegovo mišljenje da tako treba da se postupa, ali ne i obaveza.

- To mogu biti i hirurške, platnene i druge maske - pojasnio je Kon narednog dana.

Njegova koleginica Darija Kisić takođe je to potvrdila.

- Sve maske su dozvoljene, zadovoljavajuće su i pamučne maske, bitno je da se pravilno nose - izjavila je dr Darija Kisić Tepavčević na konferenciji Kriznog štaba.

Inače, ukoliko ne znate kako da detetu objasnite zašto je važno da nosi masku, Nevena Lovrinčević, klinička psihološkinja i autorka nekoliko priručnika za roditelje ima odlične savete.

- Izbegavajte da pred detetom predstavljate situaciju kao dramatičnu. Prisetite se da su negativna iskustva i osećanja koje epidemija svakako sobom nosi deo životnog iskustva svih nas, i da koliko god da su ta iskustva neprijatna i nepoželjna nisu i neprirodna. Uvažite detetova osećanja, kakva god da su, i predstavite ih detetu kao normalna - savetuje Lovrinčević.

Kratka uputstva za nošenje

Školsko nastavno i nenastavno osoblje sve vreme boravka u školi treba da nose maske.

Masku učenik treba da nosi pri ulasku u školu pa sve do dolaska do svoje klupe. Maska se obavezno koristi i prilikom odgovaranja i svakog razgovora. Maska se obavezno koristi i prilikom bilo kojeg kretanja van klupe, prilikom odlaska na odmor ili toalet.

Preporučuje se da učenici sve vreme boravka u školi nose masku, ali ona se može odložiti u periodu kada učenik sedi u svojoj klupi i sluša nastavu.

Tokom boravka u školi moguće je da se koristi bilo koja maska (hirurška, epidemiološka ili platnena), ali ona treba da se koristi na ispravan način tako da pokriva nos i usta.

(Glas javnosti/Nova.rs)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR