Glas Javnosti

SVE VIŠE ŽENA U OVOM SEKTORU : Situacija na tržištu rada se menja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od prijavljenih 1.489 kandidata za program Prekvalifikacije za IT koji organizuje kabinet predsednice Vlade Srbije, više od polovine, tačnije 55% čine žene, što je dobra vest jer većinu zaposlenih u IT sektoru u Srbiji, kao i u drugim zemljama u svetu, čine muškarci.

Zahvaljujući ovom programu od 2017. godine obučeno je više od 2.200 polaznika, a nakon obuka blizu 35% polaznika se zaposlilo u IT sektoru, na pozicijama sa početnom zaradom od oko 70.000 dinara.
Ove godine, kako najavljuju u kabinetu premijerke, kada prvi krug bude završen, na osnovu rezultata testiranja biće odabrano 400 kandidata koji će dobiti priliku da prođu kroz najmanje 250 sati stručne obuke iz programskih jezika, kao i 40 časova obuke iz takozvanih mekih veština i 120 časova prakse.


Obuke će se sprovoditi tokom ove i sledeće godine i biće održane onlajn, kako bi polaznici iz cele Srbije mogli u svom domu da stiču nova znanja i veštine iz IT oblasti. Jedan od ciljeva ove faze programa je da se uključi veći broj žena, da se iskoriste njihovi potencijali, unaprede veštine rada u IT-u i da im se olakša zapošljavanje u brzo rastućem sektoru sa višim nivoom zarade, prenosi portal Ekapija.
To je važna vest, smatra Marko Vučetić, PR sajta za zapošljavanje IT kandidata w­ww­.h­elloworld­.r­s, jer kroz istoriju tehnologija, IT industrija nije bila preterano naklonjena ženama.
- Situacija na tržištu rada sada se ipak menja. Svaki treći kandidat koji je u potrazi za takvim poslom je pripadnica lepšeg pola. U pogledu plata i dalje postoji jasna razlika, samo 15% žena zarađuje iznos iznad 2.000 EUR, dok gotovo dvostruko više muškaraca zarađuje isti iznos - navodi Vučetić, i podseća da je IT najbrže rastuća industrija koja se susreće s ogromnim deficitom kvalitetne radne snage.
Broj zaposlenih u ovoj industriji u Srbiji do 2025. godine, kako procenjuje kompanija Majkrosoft, mogao bi da poraste do 120.000 ljudi, a to bi značilo da će se i veći broj žena odlučivati za ulazak u svet IKT.


Šta žene motiviše na poslu?
Istraživanje Puls srpske IT zajednice, u pogledu zadovoljstva radnim mestom, pokazuje da je 82% ispitanika izrazilo zadovoljstvo poslom. Na zadovoljstvo definitivno utiču i beneficije zaposlenih u IT-u.
- U pogledu toga koje beneficije su im najvažnije i kod muškaraca i kod žena prva tri mesta rezervisana su za fleksibilno radno vreme, rad od kuće, kao i edukacije (obuke). Kako žene navode, prvi i osnovni razlog za promenu posla je viša zarada, zatim izazovniji projekti i ono što je bitno jeste takozvani radno životni balans, odnosno da se njihovo radno angažovanje završava nakon predviđenih osam sati i da nakon toga imaju vremena za porodicu i prijatelje - podseća Vučetić.
Trenutno, IKT je najveća izvozna grana, a premijerka Srbije je pre nekoliko meseci podsetila da je 2008. izvoz IKT iznosio 178 mil EUR, kao i da je u ovom sektoru 2016. bilo zaposleno 19.000, a danas 43.500 ljudi. Publikacija o stanju IKT industrije u Srbiji pokazala je da stopa ulaganja u IT sektor u Srbiji po glavi stanovnika prelazi 80 EUR, sa tendencijom rasta na 150 EUR do 2025. godine.


Prosek plata iznad 1.500 EUR
Prema podacima koje je sajt www.helloworld.rs dosad prikupio, prosečna plata u IT sektoru u 2021. iznosila je više od 1.500 EUR, dok se ove godine očekuje rast i od 30%. Da naši IT stručnjaci zarađuju visoke iznose pokazuje i podatak sa platforme IT insajder gde svi mogu da se informišu o poslodavcima u IT industriji i pročitaju iskustva o radu. Najveću platu ima senior softver developer, od čak 8.500 EUR.

Najviše njih konkuriše za mesto praktikanta
Najviše kandidatkinja konkuriše za praktikanta u IT-u, podaci su sajta za zapošljavanje IT stručnjaka. U odnosu na muškarce, zanimljivo je da su dame više naklonjene menadžerskim pozicijama, a u prvih pet najtraženijih upravo je pozicija IT prodžekt menadžera. Pored toga, dame nisu preterano zainteresovane za programiranje, pa se zbog toga odlučuju za pozicije poput QA inženjera ili Quality assurance.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR