Glas Javnosti

SVE, SVE, ALI – ZANAT: Poslovica koja danas (ne) važi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poslodavci traže zanatlije, ali mladi u Srbiji ne žele da rade te poslove. "Oni bi u kancelarije, niko neće da prlja ruke!

Sve je više zanatskih poslova kojima nedostaju radnici, a kako je za zanimanja koja nisu "popularna" tražnja veća od ponude, to znači da su i veće plate. Ipak, uprkos atraktivnoj plati, mladi u Srbiji izbegavaju fizičke poslove i zanate.

Mnoge vrste poslova se menjaju ili se u nekim slučajevima u potpunosti ukidaju, a ima i onih zanimanja koja polako nestaju iako i dalje imamo veliku potrebu za njima.

Miloš Turinski iz "Infostuda" navodi da su zanatska zanimanja u deficitu godinama, ali da je od početka pandemije korona virusa taj deficit sve veći i veći.

- Imamo situaciju na našem tržištu da nam fale zanatska zanimanja. Nije da niko ne želi da se bavi time, nego nemamo dovoljno ljudi. Od korone je deficit sve veći i veći. Svaki zanat je isplativ i deficitaran. Mi živimo u digitalnom dobu i negde su zanati pali u drugi plan. Ono što jeste činjenica, to je da vlada mišljenje da je sramota baviti se zanatom. Ni jedan zanatski posao nije lak, a niko ne želi fizički da se bavi i da prlja ruke, već žele da sede u kancelariji - kaže Turinski pričajući o poslovima i dodaje da u Srbiji nedostaje 15.000 vozača.

- Radili smo istraživanje baš kada su pekari, pica majstori i buregdžije u pitanju. Pica majstori su nam rekli da su to zapravo "pekari" koji su prešli da se bave razvijanjem testa za picu iz razloga što nema treće smene a plata je velika. Buregdžije kažu da nema šegrta i mladih koji su zainteresovani. Nema mladih koji mogu da ih naslede - rekao je Turinski gostujući u "Jutro na Blic".

A da mladi izbegavaju da "zasuku rukave", pokazuje i primer pekara Nenada Maksimovića iz Kragujevca.

- Pa ja mislim da je malo deset godina da kažem da ne postoji niko od mlađih da je uopšte pitao da ovo radi. Zato što ti klinci žive u vremenu interneta, brz je protok informacija, tamo ih obmanjuju da se može zaraditi lova na jednostavan, brz, lak način. Toga nema, nikad ga nije bilo, čini mi se, osim ako sto u nekim drugim kombinacijama. Javljaju mi se "matori" ljudi preko 30 godina, koji znaju koliko im treba i da to mogu da zarade na nekim mestima gde se dobro plaća - rekao je Nenad.

Glas javnosti/ B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR