Glas Javnosti

SVAKOME ISTORIJA KAKO ZASLUŽUJE! Srbi na Kosovu u nasleđe ostavljaju najlepše manastire a Albanci sramotnu istoriju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Istoričar Predrag Marković, povodom namere da se obnovi kuća nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve, kaže da Albanci mogu da prave spomenik kome hoće, ali da je pitanje za njih šta oni to žele da svojim budućim naraštajima prenesu kao svoje istorijsko nasleđe.

"Naše nasleđe na Kosovu I Metohiji su najlepši evropski manastiri, a njihovo su Džafer Deva, Isa Boljetinac, Šota Galica. Svakome istorija kako zaslužuje. Kakva istorija, takvi junaci", rekao je Marković za Kosovo onlajn.

Naveo je da to što Albancima znači čovek koji je bio saradnik nacista pokazuje tužnu stranu albanske istorije.

"Ako je to njima čovek koji je bio aktivni učesnik Holokausta, što to nama smeta?! Time pokazuju kakva je razlika između nas i njih", kaže Marković.  

Marković je rekao da su Albanci jedini narod koji je imao SS diviziju koja je rasformisana i koja je bila sklona besmislenim zločinima.

"Kada su ušli u SS hteli su da pale, pljačkaju i siluju. Nemci su ih sami rasformirali. Kod nas su i Hrvati i muslimani imali SS, borili su se, ali albanski SS je bio spreman samo na pljačku. To je jedini slučaj da je po zločinačkoj priorodi bio čak suviše krvoločan po SS standardima", kaže Marković.

Povodom prvobitnog uključivanja EU i UNDP u projekat obnove kuće Džafera Deve, Marković je naveo da je reč o ljudima koji su "diplomatska rinfuza svojih zemalja" i da se povodom toga ne treba mnogo opterećivati.

Što se tiče pripadnika Kfora, naveo je da je tu bilo junačkih dela u spasavanju tokom pogroma 2004. godine, a da je civilni deo međunarodnih organizacija sumnjiv.

BONUS VIDEO: Crnogorska novinarka rešava enigmu gde je Brano Mićunović

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR