Glas Javnosti

SUŽAVA SE KRUG: Četiri imena mogući naslednici Irineja na mestu patrijarha

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dan nakon sahrane patrijarha Irineja jedna od glavnih tema u javnosti je ko bi mogao da bude novi poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Izborni sabor SPC bi trebalo da bude održan najkasnije početkom februara, a u ovom momentu spisak broji sedam imena - Porfirije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski, Jovan, vladika šumadijski, Irinej (Bulović), vladika bački, Jefrem, vladika banjalučki, Hrizostom, mitropolit dabrobosanski, Joanikije, vladika budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, i Grigorije, episkop diseldorfski i nemački, prenosi Kurir.

Od njih sedam, trojica će ući u najuži izbor, a među njima će gotovo izvesno biti Joanikije i Jefrem, dok najviše šanse za preostalo treće mesto imaju Porfirije ili Irinej Bulović. Nešto manje šanse imaju Jovan, Hrizostom i Grigorije.

Podsećamo, postupak za izbor patrijarha je sledeći:

Trojicu kandidata tajnim glasanjem bira Sveti arhijerejski Sabor. Kada budu poznata tri kandidata, sledi takozvani "apostolski žreb" tokom kog se koverte sa imenima stavljaju u jevanđelje, iz kog potom jedan od monaha izvlači kovertu. Onaj čije ime prvo bude izvučeno postaje novi patrijarh. Potom, otvaraju se i preostale dve koverte, kako bi se uverili u regularnost izbora.

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR