Glas Javnosti

Sutra zakazan protest podrške smenjenim tužiteljkama; EPS: Tužbe protiv firmi, cilj da se mirno reši spor

Društvo
Autor: Glas javnosti

EPS je 10. avgusta 2022. godine Privrednom sudu u Beogradu podneo tužbu protiv firmi "Italiana Costruzioni" i "Bauwesen", koje su bile angažovane na izgradnji koloseka u TE-TO Kostolac.

Od ove dve kompanije EPS traži isplatu 3.887.127,48 dolara sa kamatom za ono što je EPS platio izvođačima radova za radove koji nisu izvedeni ili nisu kvalitetno izvedeni, kao i 4.293.465,62 dolara sa kamatom na ime naknade štete koju EPS trpi ili će trpeti. 


Ta šteta se, prenosi RTS, odnosi na trošak za izvođenje radova na demontaži i uklanjanju opreme i materijala koji su isporučeni ili ugrađeni, ali su neupotrebljivi, na trošak za izvođenje radova na popravci nekvalitetno izvedenih radova na izgrađenom delu pruge, što podrazumeva i nabavku adekvatne opreme i materijala, na troškove izgradnje nedostajućeg dela pruge, kao i na čuvanje i uništenje specifične opreme koja se skladišti i uništava u skladu sa posebnim propisima.

Pripremno ročište koje je održano 16. januara ove godine, odloženo je za 25. maj sa ciljem da se pokuša mirno rešenje spora.
 
EPS navodi da je i ranije preduzeo mere u ovom slučaju i to 4. oktobra 2019. godine, kada je aktivirana bankarska garancija od "Italiana Costruzioni" i naplaćen je iznos od 4.217.336,40 dolara.

"Na ovom slučaju u vezi sa izgradnjom industrijskog koloseka u TE - KO Kostolac, EPS profesionalno sarađuje sa svim državnim organima", navode u ovom preduzeću.
 
Ovo je reakcija EPS-a na aktuelne smene dve tužiteljke koje su aktivno radile na istrazi u ovom slučaju, a naložile su hapšenja osoba koje su oko godinu dana bile pod istragom. 
 
Smena Jasmine Paunović i Bojane Savović, odnosno njihov premeštaj na niže funkcije usledio je samo dan nakon naloga za hapšenje, što znači da zamenica Savović nije ni stigla da sasluša osobe čije je hapšenje naložila. 

Kao odgovoran za njihove smene imenuje se Viši javni tužilac Nenad Stefanović. U svojoj reakciji, on je poručio da je "cilj medijske kampanje protiv Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i njega lično skretanje pažnje javnosti sa odlučne borbe protiv korupcije".
 
Za četvrtak je najavljen protest podrške tužiteljkama ispred Vlade Srbije, a s početkom u 15 časova.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR