Glas Javnosti

SUTRA JE BOGOJAVLJENJE: Evo šta da uradite da vam se sve želje ostvare

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pravoslavni vernici sutra, 19. januara, slave Bogojavljenje. Ovo je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a kao i za druge i za njega se vezuju brojni običaji i verovanja.

Ovo je dan kada je, po predanju, božji glas objavio da je Isus njegov sin – Bogojavljenje, biće uslišene sve želje. Na bogojavljensko veče, kaže predanje, otvaraju se nebesa, zato je jedan od glavnih običaja da se u ponoć, između 18. i 19. januara izađe na prozor ili terasu, pogleda u nebo ili jednu od zvezda i jasno pomoisli želja.

Jedan od najkarakterističnijih običaja koji se vezuju za ovaj dan je plivanje za Časni krst koje se organizuje širom naše zemlje gde mladići, ali sve više i devojke plivaju u hladnoj vodi i takmiče se kako bi što pre stigli do krsta. Ovo predstavlja posebnu čast u pravoslavnom svetu.


Jedan od običaja kaže da neudate devojke veče pred Bogojavljenje,18. januara, treba da stave ogledalce pod jastuk jer se veruje da će sanjati muškarca za koga će se udati. U nekim krajevima mlade devojke umese četiri loptice od testa. U tri stave papirić sa imenima svojih simpatija, a jedan ostave prazan. Loptice zatim ubace u ključalu vodu koja prva izbije na površinu, ona nosi papirić sa imenom ljubavi te devojke. Ukoliko je isplivala prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala onog koji joj je suđen.

Prema narodnom verovanju, ukoliko Bogojavljensko jutro bude hladno sa jakim mrazem ili snegom, godina će biti rodna. Ukoliko bude vedro, čeka nas sušna godina. Običaj je bio i da se na Bogojavljenje izađe na neku vetrometinu, iznese malo pepela i pušta po malo iz ruku, kako bi se odredio koji se vetar zakrstio, odnosno pobedio na Krstovdan. Ako duva istočni vetar, značilo je da će godina biti sušna, ako duva jugo biće kišna i bolešljiva, dok je zapadni vetar predskazivao rodnu godinu.

Na ovaj dan se u crkvu ide i po osvećenu Bogojavljensku vodicu koja valja da se popije na ovaj sveti dan.

BONUS VIDEO: NOVAK SE VRATIO

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR