Glas Javnosti

Suša odlaže prolećnu setvu u Srbiji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nedostatak vlage otežava, a u pojedinim krajevima Srbije odlaže početak setve prolećnih kultura, suncokreta i kukuruza, rekli su danas poljoprivrednici.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić rekao je da setva suncokreta i kukuruza u tom kraju još neće početi jer nedostaje vlaga.
- U zemlji nema dovoljno vlage, palo je tri puta po pet litara kiše po kvadratu, što je nedovoljno za nicanje posejanih kultura, pa ćemo odložiti setvu jer i jesenji usevi "pate" - rekao je Savić.

Dodao je da računica pokazuje da bi, prema trenutnim troškovima repromaterijala, suncokret, pod uslovom da prosečan prinos bude od 2,6 do 2,8 tona po hektaru, mogao da obezbedi zaradu od 4.000 dinara po hektaru, a da bi uz isplaćenu subvenciju države od 18.000 dinara, iznosila 22.000 dinara.
Na pitanje koliko će zaraditi na pšenici i kukuruzu Savić je rekao da je sada teško izračunati, jer rod tih kultura zavisi od vremenskih uslova za razliku od suncokreta koji je otporniji na sušu, pa je i rod stabilniji.
Prema rečima predsednika Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslava Matkovića u tom kraju je završena setva uljane repice, ali je veliki problem nedostatak vlage.
- Poslednjih dana palo je do pet litara kiše po kvadratu, a minimalno bi trebalo da padne deset, a optimalno 20 litara. Nedostatak vlage osećaju i pšenica i ostali jesenji proizvodi jer se nejednako razvijaju - rekao je Matković.
Dodao je da će setva kukuruza početi početkom aprila, a da je mineralno đubrivo AN poskupelo po kilogramu i da je koštalo od 44 dinara po kilogramu do 46 dinara, a da je sada 48 dinara i da poljoprivrednici smanjuju količinu koju bi trebalo da upotrebe za prihranu useva.
On je rekao da, kada nema dovoljno vlage i kiše, da je i upotreba đubriva rizična jer će ono ispariti, pa će to biti uzaludan trošak.
Matković je kazao i da poljoprivrednici strahuju da bi cena pšenice, koja već mesecima jedva dostiže 20 dinara za kilogram, i ove godine mogla biti ispod troškova proizvodnje, na šta ukazuje slaba tražnja za terminsku kupovinu iz ovogodišnjeg roda.


Glas javnosti/ B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR