Glas Javnosti

STRAVIČNO ISTRAŽIVANJE O ALKOHOLIZMU I MLADIMA : Prvo pijanstvo u Srbiji dožive već sa 13 godina

Društvo
Autor: Glas javnosti

Doktorka Marija Dabetić iz Instituta za mentalno zdravlje Srbije kaže da mladi prvo pijanstvo u Srbiji dožive sa 13 godina. Ističe zabrinjavajući podatak da svaki šesti adolescent jednom mesečno popije više od šest alkoholnih pića.

Razlozi za sve veću upotrebu alkohola među mladima su mnogobrojni: od lake dostupnosti, preko dokazivanja u društvu, do problema za koje misle da će nestati kada piju alkohol.

Marija Dabetić ističe da je reč o pojavi koja je zabeležena u svetu, ali i u našoj zemlji.

- Mladi kao da hrle da što pre uđu u svet odraslih, a alkohol može predstavljati jednu od ulaznica. Prvo pijanstvo mladi kod nas dožive čak i sa 13 godina-  objašnjava Dabetić za RTS.

Prema njenim rečima, polovina mladih dobi od 15 do 19 godina nije probala alkohol, više devojčica, nego dečaka.


- Zabrinjavajući podatak, od pre par godina, svaki šesti adolescent, starosti od 15 do 19 godina, tokom jedne prilike, jednom mesečno, popije više od šest alkoholnih pića -  kaže Dabetićeva.

Ona upozorava na opasnost koju alkohol predstavlja za maloletnike.

- Piju alkohol jer su videli od odraslih, kao model ponašanja. Prvi kontakt sa alkoholom je nešto što može biti prediktor da će ta osoba pre razviti problem sa alkoholom -  navodi Dabetićeva.


Posebno je opasno kada alkohol služi kao sredstvo za ublažavanje i podnošenje teških emotivnih stanja adolescenata.

"Alkoholizam je društveni problem. Ono što može društvo i škola su bolja zakonska regulativa, neprodavanje alkoholnih pića maloletnim osobama, kao i služenje i točenje alkoholnih pića maloletnicima. Na to može da se utiče i zakon je u tom smislu dobar - naglašava Dabetićeva.

Ističe i važnost edukacije o štetnom dejstvu alkohola - piše Telegraf

- Mladi popiju vrlo brzo veću količinu pića, kombinuju alkohol i psihoaktivne supstance -  kaže Dabetićeva.

Porodica je, naglašava, prva koja treba da primeti da dete konzumira alkohol, te da su znaci kada dođe u stanju pijanstva, otuđenje, gubitak komunikacije...

- Institut za mentalno zdravlje Srbije ima kliniku lečenje bolesti zavisnosti, više dnevnih bolnica za alkoholizam. Odeljenje u Paunovoj se bavi uzrastom od 12 do 18 godina. Dolazi se na uput, a sve dalje je u dogovoru sa lekarom -  zaključuje Dabetićeva.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR