Glas Javnosti

MAMURLUK KAO NEIZBEŽNA STVAR POSLE ALKOHOLA: Što ste stariji teže podnosite mamurluk

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kako starite opadaju nivoi enzima jetre - alkohol-dehidrogenaze i aldehid-dehidrogenaze, a oni su potrebni da bi razgradili alkohol i njegove ostatke.

Nekada ste mogli da izađete i do jutra pijete, a drugi dan se oporavljate najkasnije do dva poslepodne. Kako starite, oporavak je sve duži i nesnosniji. Ponekad traje danima.

Ovo su biološke činjenice. I iako ne postoji univerzalni lek protiv mamurluka, postoji zdrav razum – a to je da budete blagi prema sebi, jer biologija to svakako neće.

S godinama opadaju nivoi enzima jetre – alkohol-dehidrogenaze i aldehid-dehidrogenaze koji su potrebni da bi razgradili alkohol i njegove ostatke. Kao rezultat toga, acetaldehid, jedan od ostataka alkohola zbog kog se osećate loše, ostaje duže u vašem organizmu, otkriva portal The Cut prenosi 24 sata.hr.

Takođe, kako starite sve ćete se teže oporavljati od svega, kažu naučnici, jer imunski sistem postepeno slabi. Telo će i dalje znati samo da se zaleči i zaštiti, ali ne više tako brzo kao u mladosti.

Osim toga, s godinama dođu i mnoge obaveze, pa više ne možete da ležite po celo dan i oporavljati se kao nekad. Zbog toga se mamurluk teže podnosi.

Kako ljudi stare, skupljaju i sve više telesne masti. Mast ne apsorbuje alkohol i oni koji je imaju više teže podnose posledice konzumiranja alkohola.

Žene po pravilu imaju više masti od muškaraca i to je jedan od razloga zašto ne mogu da piju jednako kao muškarci, i zašto se brže opiju i teže podnose mamurluk.

Ako bolujete od hronične bolesti, to znači da lekovi koje pijete mogu da ometaju razgradnju alkohola, pa postoji mogućnost da će on duže ostati u vašem telu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR