Glas Javnosti

STRAŠNO! KO (NE) BRINE O NAŠEM ZDRAVLJU – bivše kozmetičarke i frizerke, ne znaju ni braunilu da nameste: “Ne dao ti Bog da se razboliš u Leskovac”

Društvo
Autor: Glas javnosti

Direktor leskovačke bolnice priznao da je zapošljavao nestručne medicinske sestre, koje su završavale prekvalifikaciju u privatnoj medicinskoj školi u obližnjem naselju Bobište.

Dok sam ja direktor bolnice ovde više neće biti zapošljena nijedna prekvalifikovana medicinska sestra, poručio je gostujući u „Unakrsnom rešetanju“ Rešetke i Stava direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević.

Kako je priznao, sam je učestvovao u njihovom zapošljavanju.

„Da ne znaju da rade, pa čak ni braunilu da nameste, i da nisu dovoljno edukovane, imao sam prilike sam da se uverim, nažalost, kada mi je otac preminuo. Zadnje četiri godine nije primljena ni jedna takva da radi“, kazao je.

Na pitanje novinara kako je sprečio dalje zapošljavanje tih medicinskih sestara, koje su uglavnom nekadašnje kozmetičarke i frizerke, koje su završavale privatne medicinske škole u obližnjem naselju Bobište, Dimitrijević se pozvao na već postojeću odluku o isključivom zapošljavanju medicinskih sestara koje su se školovale u državnim ustanovama.

“Ja sam dozvoljavao da one dobijaju posao jer je to bila akreditovana škola. Ako nekoga diskreditujete zbog toga, onda vas optužuju da pravite neku svoju selekciju. Sve to nije bilo dovoljno definisano dok ministarstvo nije rapsisalo konkurs za najbolje srednjoškolce. I tamo je u jednom delu stajalo da se primaju samo sa državnom školom. Ja sam to iskopirao i sačuvao. Ako mogu oni, mogu i ja“, kazao je Dimitrijević.

On je na pitanje novinara da li se oseća krivim što se u gradu na Veternici često govori “da ti ne dao Bog da se razboliš u Leskovac” odgovorio:

“Kako ne”.

Zatim je kazao da je otpustio nekoliko tih sestara, da ih je ostalo 36 ili 39, te da ih šalje na dodatne edukacije.

“Malo smo ih udaljili, da ne rade samostalno, na nekom drugom mestu. One su u nekom manuelnom poslu malo hendikepirane jer nemaju to iskustvo koje mi stičemo kada smo na praksi ovde”, kazao je on.

Naglasio je da u tu privatnu školu u Bobištu nikada nije ušao, niti je znao kako se obuka u njima vršila, iako ih je zapošljavao.

PRIVATNE MEDICINSKE ŠKOLE PO MERI SNS-a

Takve privatne škole zapravo funkcionišu po principu da oni koji su završili neku drugu srednju školu, na primer, elektrotehničku, treba da polože 27 ispita razlike, za sve četiri godine.

Plaća se 150 evra za svaku godinu (dakle, ukupno 600) plus oko 16 evra za svaki ispit, s tim da sve mogu završiti u roku od godinu dana, zavisno od toga koliko učenik redovno polaže.

Tokom tog perioda ne moraju dolaziti na nastavu, ali moraju na vežbe (jednom mesečno, ukupno tri puta), a ispite mogu polagati jednom mesečno.

Na kraju moraju da odrade praksu u bolnici u ukupnom trajanju od 380 radnih sati, što je minimum dva meseca, ali se taj period možda može razvući i na duže, u zavisnosti od obaveza polaznika i dogovora sa bolnicom, sa kojom škola ima ugovor.

Dimitrijević je u javnosti optuživan da je posao delio šakom i kapom uglavnom prekvalifikovanim medicinskim sestrama sa SNS članskom kartom.

Glas javnosti/Rešetka

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR