Prosto je nemoguće posetiti Srbiju i ne oduševiti se nekim od najukusnijih jela koja su gotovo svakodnevnica na našoj trpezi. Portal "Tasteatlas" je objavio spisak od 10 najboljih srpskih jela i pića.
Evo kako on izgleda:
Komplet lepinja
Ajvar
Burek sa sirom
Moravska salata
Sarma
Pasulj
Viljamovka
Leskovački roštilj
Petrovački kulen
Krofne
Inače, portal Tasteatlas svojevremeno je objavio i listu najgorih srpskih jela, a na njoj su se našla i neka od omiljenih specijaliteta domaće kuhinje.
Stručnjaci su sastavili top 10 najgorih jela iz Srbije, a kao najgore ocenjeno jelo na njoj bile su pihtije, koje su ovako opisali:
Pihtije su srpsko jelo koje se pravi od svinjskih iznutrica in delova kao što su glava ili papci. Meso se kuva zajedno sa biberom, crnim lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da se odvaja od kostiju. Zajedno sa masnom tečnošću u kojoj se kuvalo, meso se stavlja u činije ili plehove, pa se ostavi da se ohladi i stegne aspik.
Ovaj žele od mesa se služi narezan na kocke kao predjelo, uz hladno kiselo povrće i čašicu rakije.
Preostala najgore ocenjena srpska jela prema portalu Tasteatlas su:
Nasuvo ili rezanci sa makom
Slatko
Popara
Riblja čorba
Srpska salata
Svadbarski kupus
Proja ili projara
Čvarci
Podvarak