Glas Javnosti

LISTA 10 NAJGORIH JELA NA SVETU: Gde je tu Srbija?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ukusi su različiti, ali postoje jela u nacionalnim kuhinjama pojedinih zemalja koja se mnogim ljudima ne dopadaju.

Čuveni poznavaci gastronomskih prilika sa sajta Taste Atlas su posle lista najbolje hrane sveta, kao i hvaljenja (ali i kuđenja) nacionalnih kuhinja, rešili da sastave i top 10 najgorih jela. Da vam odmah skinemo kamen sa srca, nema srpskih jela.

1. Češka – Rybí polévka

Rybí polévka je tradicionalna češka riblja čorba koja se služi kao deo svečane badnje večere. Obično se priprema sa šaranom, raznim povrćem i začinima, ali i u nekim verzijama koriste se i belo vino, pavlaka ili riblja ikra. Obično se kuva sa glavom, kostima i iznutricama šarana, dok se meso prži za glavno jelo. Kao glavno jelo u svakom češkom domaćinstvu rybí polévka često se garnira velikom količinom peršuna, i preporučuje se da se jede vruća.

  1. Norveška – Lutefisk

Lutefisk je skandinavsko jelo napravljeno od sušene bele ribe. Ima želatinastu konzistenciju i često, zavisi o vrsti bele ribe, vrlo jak i oštar miris. I Šveđani i Norvežani to jelo smatraju svojim, no lutefisk se priprema i u Finskoj, ali u Sjedinjenim Državama, tačnije u Minesoti, gde ga uglavnom konzumiraju skandinavski migranti. Nakon što je pečena, riba se poslužuje s nizom priloga. U Norveškoj se obično poslužuje sa kuvanim krompirom, pireom od zelenog graška, otopljenim maslacem i komadićima pržene slanine.

  1. Švedska – Blodpudding

Blodpudding (iliti po naški krvavica) je jedno od tradicionalnih švedskih jela koje se priprema od životinjske krvi. Obično se priprema od svinjske krvi koja se pomeša sa brašnom, pivom, maslacem i začinima te se peče u pećnici. Nakon što se priprema, nareže se na tanke kriške i prži na malo maslaca ili ulja dok ne postane lagano hrskavo na površini.

  1. Španija – Peladillas

Peladille su male španske poslastice koje se sastoje od prženih badema obmotanih tvrdim šećernim slojem. Postoji i vrsta napravljena od pinjola, koja se naziva pinones. Peladille karakteriziraju hrskava tekstura i slatki, orašasti okus. Uz turrone i polvorone, peladille se tradicionalno poslužuju tokom božićnih dana.

  1. Turska – Kapuska

Kapuska je turski paprikaš koji se priprema sa kupusom kao glavnim sastojkom. Varivo se može obogatiti i dodatnim sastojcima jer ima mnogo varijanti – sa mesom, bulgurom, pirinčem ili pasuljom. Kupus se obično kuva sa lukom, paradajzom, maslinovim uljem i mlevenim crnim biberom dok potpuno ne omekša. Kapuska se u osnovnoj verziji smatra jelom za siromašne.

Na listi u deset se još i nalaze italijanski lampredoto koje je jelo nalik škembićima. Tu je i lepljivi i gusti namaz na bazi pivskog kvasca – Marmite. Jarko ružičasta začinjena kobasica koja se obično poslužuje širom Engleske, a izvorno se radila od svinjskih mozgova zove se Saveloy i nalazi se na osmom mestu i jako podseća na krvavice koje se jedu i kod nas. Ako ih niste probali vi, vaši roditelji verovatno jesu.

Hrana sa Filipina, Balut je na 9. mestu. To je zapravo oplođeno pačje jaje koje je tvrdo kuvano, konzumira se direkt iz ljuske, a poznato je i kao afrodizijak. Na kraju, tu je ponovo Češka i Jitrnice. To je vrsta svinjskih kobasica, a u smesu se stavljaju žitarice poput ječma. Razlikuju se od klasičnih kobasica po boji i konzistenciji, ali i po drvenom štapiću zavezanom na svakom kraju.

Ova lista se menja svakodnevno jer ljudi glasaju, daju dobre i loše ocene za hranu koju probaju. Ono što je zanimljivo je, da u top 100 najgorih, nema nijednog srpskog jela, tako da bravo za nas, piše CityMagazine.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR