Glas Javnosti

ZATRPANI PRITUŽBAMA! Evo kako da građani nadoknade štetu koju naprave izvršitelji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za deset godina javni izvršitelji izazvali su nezadovoljstvo kod mnogih građana o čemu svedoči 5.143 pritužbi pristiglih na adresu njihove Komore.

Viđeni su kao oni koji izbacuju ljude na ulicu, skidaju im novac sa računa, prodaju imovinu, pa su se pojedine partije u kampanji zalagale čak i za njihovo ukidanje. 

Građani koji smatraju da ima nepravilnosti u radu izvršitelja, u toku postupka izvršenja mogu da se štite zahtevom za otklanjanje nepravilnosti, prigovorom, žalbom, objašnjavaju u Komori.

"Ukoliko sud, odlučujući po zahtevu za otklanjanje nepravilnosti, utvrdi da je učinjena nepravilnost od strane javnog izvršitelja, a javni izvršitelj nema mogućnost da otkloni tu nepravilnost, da vrati u prethodno stanje, građani imaju pravo na naknadu štete. Za štetu su solidarno odgovorni javni izvršitelj, osiguravajuća kuća i Republika Srbija", kaže Masniković za RTS.

Za naknadu štete put je, kažu pravnici, parnica.

Natalija Šolić je napomenula da oštećeno lice može da pokrene pred nadležnim sudom parnični postupak, mora da dokazuje da mu je postupanjem izvršitelja naneta šteta i da dokaže uzročnu vezu između te štetne radnje i štete koja mu je naneta.

"Dužnici su uglavnom ljudi koji nemaju sredstava ni elementarno za život, a kamoli da se parniče godinama sa nekim, da dokazuju svoje pravo, zbog toga što je sistem tako organizovan izvršitelji imaju jako veliku moć i praktično nikakvu efektivnu kontrolu", napomenula je Ivana Zlatić.

Veliki broj građana podnosi tužbu za naknadu štete, ali većina se okonča odbijajućim presudama, kažu u Komori javnih izvršitelja. Dodaju – i krivičnih prijava protiv izvršitelja veliki je broj, ali, prema njihovima podacima, tužilaštva su ih ocenila kao neosnovane, pa se do suda nije ni stiglo.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR