Glas Javnosti

ŠTA OVO ZNAĆI? Oksford proglasio reč godine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od 2004. godine Oksford jednoj reči dodeli titulu „reč godine“, a svaki je put konkurencija sve jača.

Ove je godine trijumfovala reč rizz, pobedivši niz drugih popularnih reči poput swiftie (obožavatelj Tejlor Svift) i situationship (nedefinisan romantični odnos).

Izraz je nastao iz internet i gejming kulture, a veliku je pažnju dobio kada je engleski glumac Tom Holand za portal Buzzfeed izjavio: “Nemam uopšte rizz. Imam ograničen rizz”. Od tada upotreba te reči nastavila vrtoglavo da raste, a oksfordski leksikolozi procenjuju 15-ostruko povećanje njene upotrebe iz godine u godinu.


Rizz je neobičan izraz, jer je nastao iz sredine izvorne reči charisma, većina skraćenica dolazi s početka ili kraja reči, pa je rizz i po tome posebna.

Poslednju reč je imala javnost

Kako bi odredili ovogodišnjeg pobednika, tim je prvo izradio listu reči čija je popularnost porasla tokom godine, a zatim su prepustili sudbinu javnom glasanju i ostavili ljudima da odaberu svog favorita iz užeg kruga u kome se našlo osam reči.

Prošlogodišnja je reč godine bio izraz „goblin mode“ koji opisuje vrstu samozadovoljnog, lenjog i aljkavog ponašanja kojim se odbacuju društvene norme i očekivanja.

Hit reči Generacije Z

Rečnik Generacije Z vrlo je dinamičan, zanimljiv, ali ponekad i teško dokučiv. Zato vam u nastavku donosimo neke moderne i popularne izraze i skraćenice koje vredi upamtiti.

Frfr (for real, for real) – zasigurno (snažno naglašava istinitost neke tvrdnje)


Lit – nešto izvanredno, zanimljivo ili zabavno, generalno jako pozitivno

Period – koristi se za naglašavanje neke izjave i ističe da je raspravi došao kraj

Shook – šokiran, iznenađen

Slay – napraviti nešto izvanredno dobro

Sus (suspicious) – sumnjičav


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR