Glas Javnosti

ŠTA JE UTICALO NA OVAJ SCENARIO? Kolaps prodaje automobila u EU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tržište putničkih automobila u Evropskoj uniji smanjilo se prošle godine za 4,6% na samo 9,3 miliona jedinica, što je najniži nivo u regionu od 1993. godine, objavilo je ove nedelje Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).

Prema izveštaju, do pada je uglavnom došlo zbog uticaja nestašice komponenti u prvoj polovini godine. Tržište se, međutim, poboljšalo od avgusta do decembra, sa povećanjem broja novih registracija automobila za 12,8% u poslednjem mesecu godine.
Sve u svemu, u 2022. samo Nemačka je uspela da ostvari rast (+1,1%i) među četiri najveća tržišta EU. Tome je pomogao i snažan rezultat u decembru, saopštila je ACEA. Sva ostala tri tržišta su bila lošija nego 2021. godine, pri čemu je Italija zabeležila najveći pad (-9,7%), a zatim Francuska (-7,8%) i Španija (-5,4%), piše portal Ekapija.

Podaci su pokazali da je broj vozila registrovanih u zemljama EU (bez Malte, za koju statistika nije dostupna) porastao na više od 896.000 jedinica prošlog meseca sa preko 795.000 godinu dana ranije.
Prodaja automobila Folksvagen grupe u Evropskoj uniji smanjena je za 5,2% prošle godine, saopštila je ACEA. Proizvođač automobila Stelantis zabeležio je pad prodaje za 14,1%, dok je prodaja Renoa pala za 4,3%, a prodaja BMW-a za 5,1%. Prodaja Mercedes-Benca je bila praktično na istom nivou kao 2021. godine, sa 549.023 jedinica.
U međuvremenu, južnokorejski Hjundai povećao je prodaju svojih vozila u EU za 2,6%, japanske kompanije Tojota i Honda za 7,7%, odnosno 4,4%. Prodaja američkog proizvođača automobila Ford smanjena je za 2,3%.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR