Glas Javnosti

Kada vozače očekuju niže cene novih i polovnih automobila?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sudeći prema procenama investicione banke JP Morgan, cene novih i polovnih automobila u toku ove godine trebalo bi da budu nešto niže. Naime, očekuje se da će globalni problemi u snabdevanju poluprovodnicima biti manji, te da će inflacija usporiti, a to bi trebalo da utiče na povoljnije cene vozila.

Za novi automobil biće potrebno dva do pet odsto novca manje, dok bi polovni četvorotočkaši trebalo da pojeftine za 10 do 20 odsto, prenosi Yahoo Finance. 


JP Morgan podseća da su cene u 2022. godini porasle za 6,3 odsto, što je dovelo do veće potražnje za polovnim automobilima koji su vrhunac poskupljenja doživeli u septembru prošle godine za čak 42 odsto.

S obzirom na ove prognoze, neizvesnost je još uvek prisutna. Ekonomisti nisu optimistični po pitanju brzog pada inflacije, a prihodi od proizvodnje čipova tokom prošle godine porasli su samo nešto više od jednog procenta, što ukazuje na to da su potrošači oprezni ili da im je kupovna moć u padu.


Kada je idealno vreme za kupovinu automobila?

Postoje određeni vremenski periodi kada je dobro kupiti automobil, posebno novije proizvodnje, jer svaki popust je dobrodošao.

Prema US News & World Reportu, maj je idealan za kupovinu automobila, jer su zimske i prolećne sezone auto-salona prestale i nova vozila koja su ranije bila izložena dolaze u salone dilera. Tada trgovci moraju da se otarase „starog“ inventara i ponude velike popuste zainteresovanim kupcima kojima možda neće smetati prošlogodišnji model.

Kraj godine, od oktobra do decembra, takođe može biti dobro vreme za kupovinu automobila. Oktobar je vreme kada novi modeli vozila kreću u izložbene prostore i prodavci žele da „očiste“ postojeći inventar, dok se novembar na zapadnom tržištu, ali poslednjih godina i kod nas, vezuje za ponude za Crni petak, uključujući automobile. Pored toga, decembar je vreme kada prodavci pokušavaju da ispune ciljeve prodaje na kraju godine i možda su spremniji da ponude povoljnije uslove kako bi ispunili svoje merilo.

Indeks obima prodaje polovnih automobila rastao je iz meseca u mesec na evropskim tržištima u decembru, osim u Italiji i Velikoj Britaniji, piše Autovista24, i dodaju da cene polovnih automobila i dalje nadmašuju prosek.


Registracije novih automobila u Evropi su u novembru zabeležile četvrti uzastopni mesec rasta na godišnjem nivou. Porast od 17,4 odsto premašio je rast od 14,1 procenat zabeležen u oktobru, čak i na višoj bazi poređenja. Ove brojke potvrđuju tekući oporavak ponude novih automobila, koji je bio ograničen nedostatkom čipova, kao i dodatnim izazovima zbog rata u Ukrajini i Covida-19 u Kini.

Ipak, iz Autoviste24 smatraju da kriza u proizvodnji poluprovodnika neće tek tako prestati tokom ove godine, te da neće doći do većih isporuka automobila u Evropi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR