Glas Javnosti

Šta je to OMEGA BLOKIRANJE koje donosi ekstremno vreme širom Evrope?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Anticiklon koji je blokirao olujno vreme izazvao je katastrofu u istočnom Mediteranu – ali to nije cela priča. Šta sve izaziva ovaj meteorološki fenomen, piše Milica Tošić, istraživač na Fizičkom fakultetu u Beogradu.

Prošle nedelje bili smo svedoci katastrofalnih poplava koje su zadesile Grčku, Bugarsku i Tursku. Po poslednjim podacima, najmanje 15 ljudi poginulo je samo u Grčkoj kada su bujične poplave, koje su posledica veoma intenzivnih padavina, odnele mostove i poplavile ulice, kuće i javne zgrade.


U isto vreme, toplotni talas pogađa zemlje centralne i zapadne Evrope: Veliku Britaniju, Francusku, delove Španije… Pariz upravo izlazi iz toplotnog talasa sa temperaturama koje su prelazile granicu od 35 °C, a mnoge merne stanice u centralnim delovima Francuske zabeležile su rekordne septembarske temperature, neke i do 39 °C.

foto:pexels

Ove dve pojave su zapravo povezane
 – obe su posledice jednog specifičnog meteorološkog fenomena koji se naziva omega blokiranje. Kako se on javlja, i da li on objašnjava razmere katastrofe koje su pogodile istočni Mediteran?

U ovim krajevima, cikloni i anticikloni uvek se kreću u smeru sa zapada ka istoku. Problem nastaje kada se anticiklon "zaglavi", i tad može nastati omega blokiranje. Ključ je u ponašanju ciklona i anticiklona, koji u svojim kretanjima prate vrlo konkretna pravila.

Naime, cikloni i anticikloni su sistemi vrtložnog kretanja vazduha oko ose niskog, odnosno visokog vazdušnog pritiska. U anticiklonu se vetrovi kreću u smeru kazaljke na satu, dok se kod ciklona kreću u suprotnom smeru (ovo važi za severnu Zemljinu hemisferu; na južnoj je obrnuta "raspodela".)


Pored toga što su vrtložni, cikloni i anticikloni su i pokretni: postepeno se premeštaju u atmosferi, i tu opet prate određena pravila.

Njihovim kretanjem pre svega upravlja jedan drugi fenomen, koji se u meteorologiji naziva mlazna struja: u pitanju je vazdušna struja koji se relativno stabilno i vrlo brzo kreće na velikim visinama (između 6 i 12 kilometara), a koji deluje kao "autoput" za ciklone i anticiklone, noseći sa sobom ne samo razlike u pritisku, već i oluje i promene vremena.

foto:pexels

Omega blokiranje bi se možda najbolje moglo opisati kao zakrčenje na ovom autoputu.

"Zaglavljeni" anticiklon sprečava kretanje ciklona, koji nose olujno vreme, pa se ogromne količine padavina obrušavaju na jednom mestu. Naime, iako je u umerenom pojasu kretanje ciklona i anticiklona sa zapada na istok (sa relativno malim pomeranjima ka severu i jugu), postoje vremenske situacija kada njihovo kretanje može biti blokirano, npr. usled slabljenja mlazne struje.


Kada se to desi, u delu gde je mlazna struja oslabila, anticiklon, kao zona visokog vazdušnog pritiska, jača ali i postaje spor, ili čak stacionaran. Cikloni, kao slabiji sistemi, prinuđeni su da se kreću oko ovog anticiklona, ili da ostanu tu gde jesu tokom dužeg perioda vremena.

Otud naziv blokiranje: zato što ovaj razvijeni anticiklon sprečava normalno kretanje ciklona. Blokira ih. A pošto se ponekad u tim situacijama anticiklon i dva okolna ciklona nalaze u pozicijama koje iz visine liče na grčko slovo omega (Ω), ovakvo blokiranje naziva se i omega blokiranje.

Strujanje vazduha u sistemu omega blokiranja je takvo da se u sredini, gde se nalazi anticiklon, dešava dotok tople vazdušne mase sa juga, što pogoduje toplom, suvom i stabilnom vremenu u toj oblasti.


Sa druge strane, donji krajevi simbola omega donose nestabilnost, hladnije i vlažnije vreme. Ako ste u području visokog pritiska, čeka vas sunčano i mirno vreme koje može trajati nekoliko dana, ili čak i nedelja. Ali, ako ste u oblasti ciklona, možete očekivati mnogo kiše i jake vetrove – a oni jednostavno neće nestati tako brzo.

foto:pexels

Ukoliko bi ovakva situacija potrajala nekoliko dana ili čak nedelja, područja u oblasti anticiklona mogu doživeti produženi toplotni talas, ili sušu (kao što je bilo u Francuskoj), dok ostala područja pogađaju pljuskovi, niske temperature i intenzivne grmljavinske oluje (kao što se dogodilo u Grčkoj).

Ometanjem uobičajenog zapadnog toka na duži vremenski period, ovi događaji se često povezuju sa regionalnim ekstremnim vremenskim uslovima, od toplotnih talasa leti do izuzetno hladnih zima.


Mediteranski ciklon nije bio samo blokiran – usled visokih temperatura mora, on je dobio i odlike tropskog ciklona, tj. uragana

Međutim, omega blokiranje ne donosi uvek ekstremne vremenske uslove, a posebno ne u meri koju je doživela Grčka ovih dana, u kojoj je u pojedinim mestima u toku jednog dana palo više kiše od proseka za čitavu godinu.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR