Glas Javnosti

ŠTA JE PROBLEM U PENZIONIM FONDOVIMA? Nemački penzioni sistem pred krahom, a gde smo mi?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Krizna vremena sa sobom povlače potrebu građana da ulažu i tako obezbede sebi neku vrstu sigurnosti. Posebno osetljv sloj društva, penzioneri, ovih dana slušaju vesti o krahu nemačkog penzionog sistema, a kakava je situacija sa našim penzionim sistemom i kada i u šta je dobro ulagati?

Broker Nenad Gujaničić navodi da kad govorimo o ulaganjima, najpre treba poći od sklonosti samog štediše prema riziku.

- Što je konzervativnije ulaganje to je niži očekivani prinos i obrnuto. Ako govorimo o najmanje rizičnim ulaganjima to su svakako državne obveznice koje neće biti isplaćene samo u slučaju da država bankrotira - kaže Gujaničić.


Dodaje i to da što je država stabilnija i ima jače finansije ona će lakše da se zadužuje na tržištu, odnosno vlasnici njenih obveznica će dobijati manje kamate.

Kad je reč o srpskom penzionom sistemu, on je odavno u deficitu i nalazi se u neravnoteži između prihoda i rashoda.

- Pre svega zbog činjenice da je odnos u broju zaposlenih i penzionera u velikoj meri prevagnuo na drugu stranu. Stoga se deo aktuelnih državnih penzija subvencioniše direktno iz budžeta. Privatni penzioni fondovi su dobrovoljni i same kompanije mogu uplaćivati sredstva u ove fondove za zaposlene, a može i svaki građanin pojedinačno sprovoditi uplate. Iako se ova ulaganja iz godine u godinu povećavaju tek oko 10% zaposlenih štedi kroz privatne penzione fondove dok je njihova imovina trenutno svega oko 400 mil EUR - ističe sagovornik Nove.

Najveći problem penzionih fondova


Gujaničić ističe da je državni penzioni fond vrsta "protočnog bojlera".


- Najveći problem penzionih fondova je što mahom investiraju u domaće državne obveznice jer nemamo razvijeno tržište kapitala pa članovi tih fondova zavise od zdravlja javnih finansija Srbije. Na ovaj način vidi se da su rizici i državnih i privatnih penzija identični, što nije bila ideja kod uvođenja trećeg stuba penzionog sistema – dobrovoljnih penzionih fondova - kaže Gujaničić, prenosi portal Ekapija.

Nemački sistem pred krahom
Nemačkoj je potrebna velika društvena reforma, poput one koja se dogodila nakon ponovnog ujedinjenja.


Tako je rekao je predsednik Saveza nemačkih udruženja poslodavaca (BDA) Rajner Dulger za nedeljno izdanje Bilda.

- Način na koji naši sistemi socijalne sigurnosti funkcionišu danas, neće moći da funkcionišu u sledećih pet godina. Troškovi će eksplodirati - rekao je Dulger, prenosi Indeks.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR