Glas Javnosti

Nemačka trči u zagrljaj Kini, saradnja im je potrebnija više nego ikada

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemački kancelar Olaf Šolc stigao je jutros u jednodnevnu posetu Kini i tokom dana sastao se sa kineskim predsednikom Si Đinpingom

Šolc je u Peking poveo i visoku delegaciju koju čine predstavnici 12 najvećih nemačkih kompanija, među kojima su izvršni direktori „Folksvagena”, „Dojče banke”, „Simensa”, BASF-a. Njihovi razgovori sa predstavnicima kineskih kompanija biće iza zatvorenih vrata.



Šolc u Kinu dolazi sa jasnom porukom - „Poslovanje sa drugom svetskom ekonomijom mora da se nastavi".

S obzirom u kakvoj situaciji se trenutno nalazi posrnula nemačka privrede jasno je zašto Šolc želi da nastavi saradnju Pekingom u vreme burnih geopolitičkih turbulencija u svetu.

Poseta nemačkog kancelara je prva poseta lidera neke zemlje G7 u poslednje tri godine i dolazi u trenutku kada Nemačka klizi ka recesiji.



Zbog toga ekonomski interesi najveće evropske ekonomije zahtevaju blisku saradnju sa Pekingom, uprkos kineskoj negativnoj geopolitičkoj poziciji.

Odnosi Kine i SAD-a se pogoršavaju, a Peking je nedavno izjavio i da njihovo prijateljstvo sa Rusijom "nema granica".

Međutim, Nemačka nije u poziciji da odustane od saradnje sa Kinom u trenutku dok se bori sa oživljavanjem svoje posrnule ekonomije. Zbog toga su neki u Šolcovoj koalicionoj vladi sve nervozniji, a produbljivanje veza Berlina i Pekinga svakako neće smiriti Šolcove partnere.

Napetost u odnosima Kine i Nemačke nedavno je podgrejana žestokom debatom oko ponude kineskog državnog brodarskog preduzeća da kupi 35 posto udela u jednom od četiri terminala u luci Hamburg.

Pod pritiskom nekih članova vlade kineska investicija je ograničena na 24, 9 odsto kako Kinezi ne bi stekli upravljačka prava.


Od izbijanja rata u Ukrajini Nemačka je prisiljena da napusti svoju dugogodišnju vezanost za ruske energente i zbog toga ima velikih problema. Njihovi potrošači i kompanije su podneli veliki teret evropske energetske krize, a uskoro se nazire i duboka recesija, pa je svaka saradnja, makar i sa Kinom, dobro došla.

Lisandra Fiak, direktorka Centra za međunarodnu ekonomiju rekla je za Si-En-En da bi odvajanje EU i Nemačke od Kine, dovelo do „velikih gubitaka BDP-a za nemačku ekonomiju”.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR