Glas Javnosti

ŠTA GEOLOZI TRAŽE U NAŠIM SELIMA?! Ne verujemo im da to nema veze sa rudarenjem LITIJUMA, poručuju iz Suvoborske grede

Društvo
Autor: Glas javnosti

Geološki zavod Srbije istražuje podzemne vode i vodoizvorišta u gornjomilanovačkim i požeškim selima, a mi iz nekoliko razloga sumnjamo u njihovu tvrdnju da istraživanje nije povezano sa potencijalnim rudarenjem litijuma, upozorilo je Ekološko udruženje Suvoborska greda.

Geološki zavod Srbije istražuje podzemne vode i vodoizvorišta u gornjomilanovačkim i požeškim selima, a mi iz nekoliko razloga sumnjamo u njihovu tvrdnju da istraživanje nije povezano sa potencijalnim rudarenjem litijuma, upozorilo je Ekološko udruženje Suvoborska greda.

Dok Vlada Srbije na čelu sa Milošem Vučevićem poziva stručnu javnost da se izjasni o rudarenju litijuma, a Rio Tinto objavljuje Nacrt studije uticaja na životnu sredinu u Jadru, u našem kraju Geološki zavod Srbije (GZS) sprovodi istraživanja podzemnih voda i vodoizvorišta, navodi udruženje Suvoborska greda u saopštenju koje prenosimo u celini.  

“Iako tvrde da istražuju isključivo za potrebe OHGK (osnovne hidrogeološke karte), mi sumnjamo u njihove dobre namere i verujemo da istražuju vodoizvorišta za potrebe rudarenja. Zašto?


Na mestu v. d. direktora Geološkog zavoda Srbije je mr Vesna Tahov, jedna od učesnika ozloglašene Međunarodne konferencije o rudnim resursima u Srbiji koja je planirana da se održi u hotelu Metropol i koju smo zajedno sa ostalim udruženjima SEOS-a uspeli da prekinemo. Prema agendi, Vesna Tahov je trebalo da govori o suočavanju sa najvećim problemima u geologiji i rudarskoj industriji. Sa njom je na istu temu trebalo da govori i Dragan Dragić, menadžer istraživanja kompanije „Konstantin Resource”. Budući da smo geologe te kompanije sprečili da uzimaju uzorke sa privatnog zemljišta u Gojnoj Gori, verujemo da smo jedan od problema o kojima je trebalo da govore upravo mi.

Osim toga, Tahov je kao bivša direktorka Urbanističkog zavoda Beograda blisko sarađivala sa Goranom Vesićem i Sinišom Malim, velikim zagovornicima rudarenja litijuma, a na mesto v. d. direktora Geološkog zavoda postavljena je od strane Vlade Srbije.

Vođa istraživačkog tima GZS na terenu, kako se navodi u dokumentu koji je dostavljen opštini Požega, je dr Branko Miladinović. Na sajtu Rudarsko-geološkog fakulteta dostupna je doktorska disertacija Branka Miladinovića zaposlenog u Geološkom zavodu, koja jasno pokazuje da su njegova stručna oblast hidrogeološki uslovi eksploatacije ruda.

Ako to nije dovoljno simptomatično, zanimljiv je i podatak da se na početku disertacije Miladinović zahvaljuje, među ostalima, kolegi V. Cvetkoviću. Iako se ne navodi puno ime, sve ukazuje na to da je reč o Vladici Cvetkoviću, koji je kao dekan Rudarsko-geološkog fakulteta primao donacije Rio Save i koji je danas među glavnim zagovornicima rudnika u Jadru. Mada to nije nikakav dokaz njihove dalje saradnje, dovoljno je da produbi našu sumnju.

Konačno, ispred Geološkog zavoda tvrde da ne istražuju ni za jednu kompaniju nego za državu i pritom očekuju da im verujemo na reč. Ako je Vlada Srbije mogla da porekne navodnu zabranu istraživanja i iskopavanja litijuma, ako je Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi” mogao da sarađuje s Rio Tintom i falsifikuje rezultate analize u njihovu korist, ako je Rudarsko-geološki fakultet mogao da prima donacije i zauzvrat podržava projekat Jadar i ako je u Narodnoj skupštini moglo da nestane 38000 potpisa građana za narodnu inicijativu protiv iskopavanja litijuma - ima li razloga da verujemo Geološkom zavodu čije čelnike postavlja Vlada Srbije?

Pogotovo ako uzmemo u obzir da je jedan predstavnik Geološkog zavoda u telefonskom razgovoru s Ljiljanom Bralović, predsednicom našeg udruženja, rekao da ne može da tvrdi da neko neće zloupotrebiti te podatke.

U državi u kojoj se gazi Ustav, a kamoli reč, ne možemo i ne želimo da verujemo državnim institucijama. Ovim putem poručujemo geolozima i rukovodiocima Geološkog zavoda Srbije da u tom svojstvu nisu dobrodošli i da i bez njih znamo dovoljno o svojim podzemnim vodama, svojim bunarima i izvorima.

I kao što pomenuti predstavnik Geološkog zavoda ne može da tvrdi da neko neće zloupotrebiti rezultate istraživanja, ni mi ne možemo da tvrdimo kako će neko reagovati ako ih zatekne na sopstvenom imanju” – poručuju iz Ekološkog udruženja Suvoborska greda.

Glas javnosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR