Glas Javnosti

ŠTA AKO ZAGRMI NA SVETOG SAVU? Danas slavimo prvog srpskog arhiepiskopa i princa dinastije Nemanjića

Društvo
Autor: Glas javnosti

Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava smatra se jednom od najznačajnijih ličnosti naše istorije.

Rastko Nemanjić je rođen 1169. godine kao najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje. Još kao veoma mlad se zamonašio (1192.) na Svetoj Gori, u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona, da bi se u Srbiju vratio 1208. kako bi pomirio zavađenu braću. Bavio se prosvetiteljskim radom prenoseći osnovne verske i svetovne pouke.

Mnogi srpski narodni običaji oko Svetog Save vezani su za stoku i za strah od vukova. Pred Savindan stoka nije smela da se tera u šumu i dana danas Savindan revnosno praznuju i stočari iz svih krajeva.

Postoji mnogo narodnih verovanja u vezi za Savindanom, među kojima i to da ako na Svetog Savu grmi, desiće se važni događaji. U mnogim krajevima se ovaj praznik proslavlja vrlo svečano i pre njega se postilo sedam dana. Praznik Sveti Sava je 1840. ustanovljne za školsku slavu na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca, pa se do dana današnjeg proslavlja u svim srpskim školama uz prigodnu proslavu.

Umro je u Trnovu 25. januara 1236. godine, na povratku sa hodočašća u Jerusalim, posle jedne diplomatske misije za bugarsku arhiepiskopiju, a 1237. godine njegove mošti su iz Trnova prenete u Srbiju i sahranjene u manastiru Mileševi. Iza sebe je ostavio više pisanih dela. Najznačajnija su "Žitije Svetog Simeona", "Karejski tipik", "Hilandarski tipik" i "Studenički tipik", kao i "Zakonopravilo".

Kult Svetog Save zauvek će živeti u narodu, a današnji dan je samo jedan momenat od mnogih kada treba da se setimo najvećeg srpskog prosvetitelja, prvog arhiepiskopa i da u njegovu čast "uskliknemo s ljubavlju"!

BONUS VIDEO: Specijalista genetike o ulozi gena i kako ih iskoristiti




SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR