Glas Javnosti

DANAS JE SAVINDAN! Srbi proslavljaju najvećeg prosvetitelja i zaštitnika obrazovanja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srbi u zemlji i inostranstvu danas slave Savindan, praznik posvećen Svetom Savi, ocu srpske duhovnosti i kulture.

Ovaj praznik se proslavlja kao sećanje na Svetog Savu, velikog srpskog prosvetitelja i zaštitnika obrazovanja. Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop i osnivač srpske diplomacije i književnosti, rođen je oko 1174. godine i preminuo 1236. godine.


Srpska pravoslavna crkva 27. januara slavi dan Svetog Save, koji se u svim školama obeležava kao radni, ali nenastavni dan. Učenici i prosvetni radnici slave Savindan kroz svečanosti i sečenje slavskog kolača. Prva proslava Savindana kao školske slave bila je 1812. godine u Zemunu, a himna Svetom Savi prvi put je izvedena 1839. u Segedinu.

Sveti Sava je bio najmlađi sin Stefana Nemanje i izborio se za nezavisnost Srpske pravoslavne crkve od Vizantije 1219. godine. Kao mladić, Rastko Nemanjić je postao monah na Svetoj gori, gde je sa ocem osnovao manastir Hilandar. Sava je osnovao prvu bolnicu u Studenici 1209. godine i doprineo obrazovanju i prosvetiteljstvu u Srbiji. Bio je arhiepiskop do 1233. godine, a potom ga je nasledio njegov učenik Arsenije.


Sava je napisao "Nomokanon" i "Sinodik pravoslavlja", koji su postali temelji srpske državnosti. Zakonopravilo Svetog Save, prvi srpski ustav, regulisalo je društvene odnose i crkvene zakone. Sava je osnovao osam novih episkopija, uključujući i žičku, koja je postala sedište nove srpske arhiepiskopije.

Na saboru u Žiči 1221. godine, Sava je krunisao svog brata Stefana Nemanjića za kralja, čime je Srbija postala kraljevina. Njegov književni rad obuhvatao je organizaciju manastira, a "Žitije Sv. Simeona" je njegovo najznačajnije delo.


Savin kult je bio jak u narodu. Posle ustanka protiv Osmanskog carstva 1594. godine, Turci su spalili njegove mošti na Vračaru, gde je kasnije podignut Hram Svetog Save.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR