Glas Javnosti

SRPSKO-RUSKE VOJNE vežbe - SUVERENO pravo DVE DRŽAVE, kažu američki zvaničnici (FOTO+VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

U okviru redovnih vojnih aktivnosti na zajedničke vojne vežbe u Srbiju juče su stigli ruski vojni i inženjerci. Kako se navodi ruski vojni inženjerci će srpskim kolegama preneti bogato iskustvo koje su stekli u ratovima i vežbama ne samo u Rusiji, već i u inostranstvu.

Tokom vežbi razrađivaće se pitanja interakcije u organizaciji inženjerske podrške i sprovođenju srodnih zadataka.

Kako prenosi Vostok, pozivajući se na rusku TV "Zvezda” zajedničke srpsko-ruske vojne vežbe trajaće do 11. juna.

Sa druge strane SAD poštuju članstvio Srbije u programu ”Partnerstvo za mir” te upravio završene rusko-srpske vojne vežbe smatraju suverenim pravom dve države, a iako taj program ne podrazumeva Rusiju, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Kirbi je na onlajn konferenciji za novinare, na pitanje „kako to da jedna članica “Partnerstva za mir” organizuje vojne vežbe sa neprijateljem poput Rusije“, koje se odnoslilo na tek završenu antiterorističku vojnu vežbu “Zajednički odgovor 2021”, rekao da ne može detaljno da komentariše nedavno održanu srpsko-rusku vežbu s obzirom na to da nema mnogo informacija.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

-Ostavio bih tim dvema suverenim državama da samostalno govore o svojim vojnim vežbama i bilateralnim odnosima, jer je to njihova stvar, zaključio je Kirbi, navodi se na sajtu američkog Ministarstva odbrane.

Portparol Pentagona rekao je i da Amerika uvažava činjenicu da je Srbija članica programa NATO-a "Partnerstvo za mir”.

Tek završena antiteroristička vojna vežba “Zajednički odgovor 2021” održana je je u širem reonu Deliblatske peščare od 20. do 25. maja.

Prema navodima Ministarstva odbrane Rusije u vežbi je učestvovalo 200 pripadnika ruske vojske i 11 jedinica opreme specijalnih snaga Zapadnog vojnog distrikta, dok Ministrastvo odbrane Srbije nije saopšteno koliko vojnika je učestvovalo sa srpske strane.

Tokom obuke se, na kopnu, vodi i u vazduhu, uvežbavavani su taktičke radnje i postupci specijalnih jedinica u izvođenju protivterorističkih dejstava, uz korišćenje naoružanja i opreme na upotrebi u Vojsci Srbije i Oružanim snagama Rusije, a izvedena je i taktička vežba sa bojevim gađanjem

Tokom višednevnih zajedničkih antiterorističkih vežbi svoja umeća i iskustva demonstrirali su ruski i srpski specijalni odredi. Učesnici rusko-srpske taktičke obuke izveli su pripreme za ispunjavanje anti-terorističkih zadataka.

Na juče otvorena Četvrtoj međunarodnoj konferencija o uklanjanju mina u Moskovskoj regiji učestvuje i Srbija.

Komandant inžinjerijskih snaga Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Jurij Stavicki rekao je da konferenciji prisustvuju delegacije iz 26 zemalja, kao i predstavnici niza organizacija, a među kojima je i Centar za razminiranje Republike Srbije, naveo je Vostok.

 (Glas jvanosti)

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR