Glas Javnosti

DIGLO SE KUSO I REPATO! Kirbi: Pozivamo Srbiju da povuče svoje snage sa "granice" sa "Kosovom"

Politika
Autor: Glas javnosti

Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država Džon Kirbi izrazio je zabrinutost Vašingtona zbog, kako je rekao, "velikog razmeštanja" srpskih trupa duž tzv. "granice" sa Kosovom i Metohijom.

"Pratićemo veliko srpsko raspoređivanje duž granice sa Kosovom. Pozivamo Srbiju da povuče svoje snage sa granice i nastavi da smanjuje tenzije", rekao je Kirbi tokom razgovora sa novinarima.

Upitan da li je to gomilanje vojnih trupa signal da se Srbija sprema za vojnu invaziju, Kirbi je kazao da to i gledaju, posmatraju.

"Ali, svrhu (okupljanja srpskih vojnih trupa), ne mogu sada da kažem", dodao je.

Visoki američki zvaničnik je upitan da li SAD znaju da li su Srbija i Rusija umešane u napad na Banjsku i o mogućnosti uvođenja sankcija Beogradu.

Rekao je da se istrage o tome nastavljaju i da žele da Srbija učestvuje u istragama.

Kirb je naglasio da je napad imao "visok nivo sofisticiranosti", dodajući da se ne čini da je "postojala grupa ljudi koja se okupila i odlučila da izvrši taj napad".


Naveo je i da oružje koje je pronađeno nakon incidenta, za koje je rekao da je vojnog kvaliteta, uključujući bacače granata i drugo oružje, uznemiruje.

Dodaje i da je i američki državni sekretar Entoni Blinken tokom razgovora koji je vodio ranije tokom dana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, zatražio da Srbija smanji tenzije.

Kirbi je rekao da nasilni incidenti, poput onog u maju nad pripadnicima Kfora, ali i onog u Banjskoj, predstavljaju opasnost ne samo za bezbednosnost civila na Kosovu, već i za NATO.



"Ovaj uznemirujući ciklus nasilja se pogoršao", rekao je on.

Sjedinjene Države su najoštrije osudile napad na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj, opština Zvečan.

Američki državni sekretar Entoni Blinken zatražio je da počinioci zločina "odgovore kroz transparentan istražni proces".

Vučić je, međutim, ranije rekao da je Blinken upozorio na mere prema Srbiji.

Glas javnosti/Radio slobodna Evropa

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR