Glas Javnosti

SRPSKI IZUM: Pametna kolevka za bebu koja spašava život

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nina Montée Karp је Srpkinja koja već 40 godina živi i radi u SAD. Kompanija "Happiest Baby" je četvrta koju je pokrenula za života. Proizvode inovativne pametne kolevke (Snoo kolevke), prve takve u svetu, koje su ponele čak 30 nagrada.

- Pre osnivanja "Happiest Baby" već sam dugo bila penzionisana, našu poslednju, treću kompaniju smo prodali, a pre nekih 11 godina, moj suprug Harvi je držao govor svetskim doktorima na skupu u San Francisku o tome kako u Americi od iznenadne smrti godišnje premine oko 4.000 beba. Takve nemile situacije su postale sindrom. To su perfektno zdrave bebe, a 60% njih koje preminu zbog tzv. misteriozne smrti, pronađene su okrenute licem na dole. Drugim rečima, neke bebe koje zaspu na stomaku, tokom prevrtanja u kolevci, usled određenih problema mogu da se uguše - kaže Nina Montée Karp.
Poenta pametne kolevke je, kaže Nina, ta da beba u njoj ne može da se okrene sa pozicije ležanja na leđima na stomak. Može se okrenuti malo ulevo ili udesno - ali ne skroz.


Kompanija danas uspešno posluje na dve adrese: u Los Anđelesu i u našoj prestonici, gde Nina i glavni inženjer Piter dolaze svaki mesec, kako bi sarađivali s beogradskim timom od skoro 100 ljudi. Američki ogranak ima isto toliko radnika.
- Okupili smo vodeće inženjere, specijalizovane za robotiku i softvere. Jer, koliko ljudi može da kaže: Radim na projektu koji spasava bebama život? - govori sagovornica Biznis Telegrafa i dodaje:
- Mi smo srpska kompanija sa tržišnom vrednošću iznad 1 mlrd USD, dakle jednorog (unicorn), što je velika stvar, prenosi portal Ekapija.
Iako "Happiest Baby" postoji tek pet godina, postigla je enormni uspeh, a skoro četiri godine posluje u Srbiji. Kolevka im, kaže Nina, svakako nije jedini projekat, ali je trenutno najviše u fokusu. Ovaj izum se, recimo, nalazi u 600 vodećih muzeja, kao prva pametna kolevka.


- Imamo korporativni program u mnogo američkih kompanija, što znači da one kupuju naše kolevke i onda ih rentiraju svojim zaposlenima, koji dobiju dete. Naravno, to je besplatno, poklon od kompanije radnicima, jer je kolevka dosta skupa, košta 1.699 USD. Ona je, praktično, jedan mali robot, koji se takođe nalazi u više od 160 bolnica - dodaje.
Kada je reč o dizajnu, Nina kaže da je moderan, ali i retro, tako da se uklapa u svaki enterijer. Takođe, vrlo interesantno, najveće američke zvezde ulažu u "Happiest Baby" biznis, a među njima su: Džesika Bil i Džastin Timberlejk, Leonardo di Kaprio, Skarlet Johanson, Marija Šarapova... Bijonse je, na primer, kupila čak šest ovakvih kolevki.
Ono što je sada još jedan cilj kompanije, odnosno zadatak koji treba ispuniti jeste dobijanje dozvole od FDA, glavnog regulatornog tela za hranu i lekove u Americi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR