Glas Javnosti

Srbiji nedostaje 340 hraniteljskih porodica: Na smeštaju se nalazi oko 6.000 dece i mladih osoba

Društvo
Autor: Glas javnosti

Hraniteljske porodice su velika podrška i sigurnost deci bez roditeljskog staranja, zbog čega je potrebno raditi na promovisanju njihovog rada i značaja, istakla je danas ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić na skupu "Realni problemi u hraniteljstvu“, koji su organizovali Ministarstvo na čijem je čelu i Udruženje hranitelja Beograd.

Ministarka je navela da je u Srbiji oko 4.000 hraniteljskih porodica, u kojima se na smeštaju nalazi oko 6.000 dece i mladih osoba do 26 godina starosti, a da su procene da trenutno nedostaje ukupno 340 hraniteljskih porodica. 

Ministarstvo će u narednom periodu, kako je naglasila Kisić, pokrenuti niz aktivnosti, kako bi se promovisao značaj hranitelja sa ciljem da se građani motivišu i prijave za hraniteljstvo.

 
Kisić je rekla da joj je drago što u našoj zemlji postoje ljudi koji su spremni da preuzmu na sebe ovako važnu i veliku odgovornost i dodala da hraniteljstvo nije samo omogućavanje i zadovoljavanje osnovnih fizioloških potreba deteta uz finansijsku podršku države, već to podrazumeva podršku i pomoć u trenucima kada je deci itekako teško.

Ona je ukazala da je hraniteljstvo privremena mera porodičnopravne zaštite, čiji je cilj da se deci bez roditeljskog staranja i mladim osobama, u skladu sa njihovim najboljim interesom, obezbede nega, zaštita, vaspitanje, obrazovanje i uslovi za optimalan razvoj u porodičnom okruženju. 
Prema njenim rečima, treba imati veliku dušu da se građani upuste u ovakav posao gde ih apsolutno vodi srce. 

Direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje Mirjana Novakov zahvalila je Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju i ministarki Kisić na podršci hraniteljima i aktivnostima koje će doprineti unapređenju kvaliteta usluge i brige o deci bez roditeljskog staranja, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju. 

Glas javnosti/D03S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR