Glas Javnosti

PROMENE KOD BEBA KOJE SU UOBIČAJENE : Nema razloga za strah ali treba obratiti pažnju!

Porodica
Autor: Glas javnosti

Možete čitati sve knjige i pohađati sve časove trudnoće, ali ipak, kada vaša beba stigne neke stvari će vas potpuno iznenaditi, možda čak i šokirati.

1. Bela sluz ili verniks
Možda ćete videti prelepe slike novorođenih beba sa savršenom kožom na televiziji ili u časopisima, ali kada vaša beba stigne prekrivena belom sluzom , možda ćete biti u šoku. Verniks je masna bela sluz koja se razvija u poslednjem tromesečju trudnoće i štiti kožu deteta dok je još u materici . Prevremeno rođene bebe imaju mnogo verniksa, dok bebe rođene posle termina gotovo da nemaju verniksa.

  • 2. Duguljasta glava

Oblik glave kod novorođenčadi često može biti duguljast, može se javiti i prilikom vađenja tokom porođaja vakuum ekstrakcijom. Ne brinite, oblik glave će se promeniti nakon nekoliko nedelja, ako ne i nekoliko dana.

3. Velike ružičaste ruke
Jedna od prvih stvari koje ćete primetiti su bebini prsti, koji mogu biti tamnocrvene do ljubičaste boje. Boja dečije kože je ružičasto-crvena jer je veoma tanka, pa se kroz kožu vide vene. Boja bebine kože će se promeniti čim se cirkulacija poboljša, piše Miss7MAMA.

4. Crna stolica ili mekonijum
Potpuno crna stolica nalik katranu je normalna. Prva stolica se zove mekonijum. Tamne je boje, gusta i lepljiva. Mekonijum se akumulira u digestivnom traktu deteta tokom trudnoće, a dete ima mekonijumsku stolicu prvih nekoliko dana nakon rođenja. Otprilike trećeg dana, stolica počinje da menja boju i konzistenciju.

5. Meka glava
Bebina glava je toliko nežna da mislite da će se rascepiti. Ne brinite, kada se beba rodi, kosti lobanje se razdvoje i spajanje se dešava postepeno kako bi se mozak mogao širiti i rasti. Slobodni prostor između kostiju lobanje ispunjen je vezivnim tkivom. Fontanele se nalaze na mestima gde se spajaju kosti koje se još nisu spojile .

Postoje dve fontanele - prednja ili velika, smeštena na kruni, i mala ili poslednja na potiljku. Iako ova mesta, gde se kosti još nisu spojile, izgledaju veoma ranjivo, možete slobodno da dodirnete fontanele i nećete povrediti svoje dete. Mala fontanela je velika oko 0,5 centimetara i obično zaraste do šestog meseca starosti deteta. Velika fontanela počinje da raste oko šestog meseca i zatvara se do druge godine detetovog života.

6. Pupčana vrpca
Nekoliko minuta nakon rođenja, pupčana vrpca se preseče, a ostatak pupčane vrpce će se osušiti nakon nekoliko sati. Nedelju-dve nakon porođaja pupčana vrpca će otpasti, a u ovom periodu treba je svakodnevno negovati i čistiti.

7. Otečeni grudni koš i iscedak
Kod nekih novorođenčadi može se primetiti blagi otok grudnog koša, a može se pojaviti i beli mlečni iscedak. Ova pojava je prisutna i kod dečaka i kod devojčica, a uzrokovana je zadržavanjem hormona trudnoće majke u telu deteta. Kod devojčica može biti prisutan lagani beli vaginalni sekret ili blago otečene genitalije. U prvoj nedelji života, retko, ali može doći do blagog krvarenja uzrokovanog zaostankom hormona trudnoće u telu. Ove pojave su sasvim normalne, ali ako ste zabrinuti, odvedite dete kod pedijatra.

8. Erekcija kod dečaka
Potpuno normalna pojava kod novorođenih dečaka je erekcija. Ponekad je to znak da moraju da uriniraju. Nije retkost da su genitalije tek rođene dece otečene. Kod dečaka skrotum može biti otečen, a ovaj fenomen je poznat kao vodena kila. Uzrokuje ga tečnost koja okružuje testise, a ovaj otok nestaje u roku od nekoliko meseci.

Glas javnosti/MISS7MAMA

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR