Glas Javnosti

Srbija vraća imovinu subotičkoj Jevrejskoj opštini, naslednici žrtava Holokausta stekli PRAVO na povraćaj svojine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Do početka februara subotičkoj Jevrejskoj opštini vraćeno je nešto preko 979 hektara poljoprivrednog zemljišta i 12 poslovnih prostora.

Imovina je vraćena u skladu sa Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, objavila je Agencija za restituciju. Od kada je, 2016. godine, donet Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika jevrejske opštine stekle su pravo da potražuju imovinu ovih žrtava.
Subotička Jevrejska opština iskoristila je svoje pravo i do sada je dobila blizu 980 hektara poljoprivrednog zemljišta. 

- U međuvremenu su se pojavili naslednici koji su, na osnovu istog Zakona, stekli pravo da potražuju imovinu. Kada je njima vraćena zemlja na koju su imali pravo, ostalo je oko 400 hektara poljoprivrednog zemljišta kojim raspolaže Jevrejska opština - objašnjava Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije. 
Subotičkoj Jevrejskoj opštini vraćeni su i pojedini poslovni prostori u Štrosmajerovoj i Rudić ulici. 

- Kada govorimo u poslovnim prostorima u Rudić ulici, nije čitava površina vraćena Jevrejskoj opštini, već se oni koriste sa ostalim vlasnicima. Svi poslovni prostori se sada izdaju.

Sva imovina odnosno prihodi od imovine koriste se za namene koje su nabrojane u Zakonu.

- Koristi se za rad i funkcionisanje Jevrejske opštine, počevši od verskog, kulturnog do socijalnog sadržaja - objašnjava naš sagovornik.

Podsećamo, do Drugog svetskog rata u Subotici i okolini živelo je šest hiljada Jevreja i gotovo svi su deportovani u koncentracione logore, a vratilo ih se samo 1.080.
U Subotici danas živi 250 pripadnika jevrejske zajednice.

BONUS VIDEO: Kako da tužite trgovce zbog prevare

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR