Glas Javnosti

SRBIJA NA MAPI KRIMINALNIH BANDI! Vrata ka Evropi za šverc ljudi iz Vijetnama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema istraživanju Obzervera, "otvorena" je nova ruta za šverc ljudi. Istraživanje je pokazalo da Srbiju i Rumuniju bande koriste kao svojevrsna "vrata ka Evropi".

Naime, bande su otkrile novu šemu za šverc ljudi, putem viznih programa, kako bi prošvercovali veliki broj Vijetnamaca, prenosi N1.

Tokom pokušaja da se domognu centra Evrope, mnogi upadaju u zamku prinudnog rada ili dužničkog ropstva, navodi Obzerver i dodaje da cifra koju šverceri naplaćuju radnicima ide i do 30.000 funti kako bi došli do Velike Britanije.

Oni koji stignu do Britanije, često su primorani da otplate svoj dug radeći teške i slabo plaćene poslove ili pak uvlačenjem u kriminalne aktivnosti, poput rada na plantažama marihuane. Naime, radnici iz Vijetnama u Britaniji su jedna od najvećih grupa koja je izložena riziku modernog ropstva.

Nusrat Udin, specijalistkinja za pitanja trgovine ljudima iz advokatske firme "Wilson Solicitors LLP", često zastupa žrtve trafikinga i modernog ropstva. Prema njenim rečima, mnogi od njenih nedavnih klijenata su započeli svoje putovanje ka Britaniji upravo iz Srbije i Rumunije.

Mimi Vu, anti-trafiking specijalistkinja koja živi u Vijetnamu, provela je mesece u istraživanju zloupotrebe viznih režima između istočnoevropskih zemalja i Vijetnama, kao i eksploatacije radnika iz ove zemlje. 

"Zahvaljući viznim ugovorima, jednostavnije je dobiti vizu za Srbiju ili Rumuniju što znači da su i troškovi za migrante manji. U pitanju je višestruko manja cena nego za tradicionalne rute koje vode preko Moskve ili centra Evrope, poput Poljske ili Češke. Troškovi preko tih zemalja idu i do 30.000 funti", rekla je Vu.

Iako je Srbija relativno nova na mapi kriminalnih bandi, Rumunija, koja je 2018. godine potpisala bilateralni sporazum sa Vijetnamom o uvozu radne snage, predstavlja dobro uhodanu tačku ulaza za EU.

BONUS VIDEO: Vesna Rivas ispričala psihoterapeutu šokantne detalje o svom životu… 


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR