Glas Javnosti

SRBIJA JE CRNA ZONA: Sa ovakvim vazduhom nas niko neće hteti u EU!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bivši direktor Sekretarijata EZ Janez Kopač izjavio je da je emisija sumpor-dioksida iz srpskih termoelektrana u 2020. godini bila šest puta veća od predviđene.

Ovo "zastrašujuće" stanje emisije štetnih gasova je posledica rada termoelektrana bez korišćenja filtera koji postoje samo u "Kostolcu B", ali četiri godine ne rade, objasnio je Kopač, a prenosi Beta.rs

- Emisije sumpor-dioksida su u 2020. godini iz termoelektrana bile šest puta veće nego je to predviđeno Nacionalnim planom smanjenja emisija. Samo emisije iz "Kostolca B" su skoro dvaput veće od onih koje je vlada odobrila za sve termoelektrane u Srbiji - objasnio je on.

Kopač je takođe naglasio da su emisije azotnih oksida i prašine manji problem i da ne prevazilaze predviđene vrednosti, a da su moguće sankcije za Srbiju po pitanju zagađenja gubitak prava glasa u EZ, što je štetno za ugled zemlje, ali i manjak investicija u sektor energetike.

- Evropska unija (EU) je uvela trgovanje pravima za emisiju štetnih gasova iz termoelektrana na fosilna goriva i industriju, neke druge zemlje su uvele porez i druga plaćanja. Očekujem, da će sve zemlje Zapadnog Balkana ići putem EU i uvesti plaćanje prava na emitovanje štetnih gasova, pre svega ugljen-dioksida - objasnio je Kopač.

Prema njegovim rečima, Srbija treba  posetepeno da uvodi takse za emisiju ugljen-dioksida, ali konstantno i predvidljivo jer bez toga neće moći da ubedi EU da je ozbiljna država.

Odluka o tome kako će potrošiti tako sakupljen novac je, kako je rekao, suvereno pravo Srbije.

- Ja sam uvek propagirao potrošnju tog novca za mere energetske efikasnosti, obnovljive izvore energije, za tranziciju regija s rudnicima uglja - rekao je Kopač.

BONUS VIDEO: DA LI NAS ČEKA TREĆI SVETSKI RAT? - DRAGAN PETROVIĆ 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR