Glas Javnosti

SRBIJA IMA JOŠ 570 RADIOAKTIVNIH GROMOBRANA : Kako proceniti da li je to opasno stručnjaci objašnjavaju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost procenjuje da se danas na teritoriji Republike Srbije nalazi oko 570 radioaktivnih gromobrana, od čega se preko 80 odsto nalazi na krovovima i parcelama privrednih i poljoprivrednih subjekata, dok je ostatak na stambenim zgradama i javnim institucijama

Ovi gromobrani su zabranjeni od 1981. godine, a mogu biti opasni po životnu sredinu i zdravlje ljudi ukoliko se demontiraju i čuvaju na neadekvatan način.

Direktorat je podsetio da je posle preporuka stručnih međunarodnih tela i organizacija 1981. godine zabranjena ugradnja radioaktivnih gromobrana Zakonom o zaštiti od zračenja i posebnim merama sigurnosti pri korišćenju nuklearne energije.

Oni upozoravaju da rukovanje radioaktivnim gromobranima od strane neovlašćenih lica predstavlja opasnost za ta lica, a nepropisno čuvanje, demontiranih radioaktivnih gromobrana takođe predstavlja veliku pretnju po životnu sredinu i zdravlje građana.


Iz Direktorata objašnjavaju da su radioaktivni gromobrani tokom 1960-ih i 1970-ih godina postavljeni na veliki broj javnih ustanova, privrednih i poljoprivrednih objekata i lokacija kao i stambenih zgrada.

„U početku su se u radioaktivne gromobrane ugrađivali izvori kobalta-60 (Co-60), da bi ih kasnije, sedamdesetih godina prošlog veka, zamenili izvori europijuma-152,154 (Eu-152/Eu-154). Ovi izvori su se potom ugrađivali u tri različita tipa radioaktivnih gromobrana koji su se sastavljali u tri različite firme u Republici Srbiji“, objašnjavaju iz Direktorata.

Radioaktivni gromobrani predstavljali su, kako navode, veoma efikasno sredstvo za odbranu od elementarnih nepogoda, ali da su se vremenom pokazali kao potencijalna opasnost po životnu sredinu i zdravlje građana i to u slučaju njihovog pada ili demontiranja od strane neovlašćenog lica.

Kako kažu, radioaktivni gromobrani ne predstavljaju opasnost po životnu sredinu ako su pravilno postavljeni prenosi Beta

„U slučaju da se radioaktivni gromobran ne nalazi na predviđenom mestu, on može predstavljati potencijalnu opasnost po lica koja su u neposrednom kontaktu (slučajno ili namerno, nepoznavanjem da se radi o radioaktivnom izvoru) i po životnu sredinu usled direktnog izlaganja zračenju i potencijalne kontaminacije u slučaju fizičkog oštećenja. Skladištenje demontiranih radioaktivnih gromobrana vrši se u centralnom skladištu radioaktivnog otpada“, navodi se u saopštenju.

Oni su, kako kažu, tokom prethodnih godina pokrenuli više inicijativa u cilju uklanjanja svih radioaktivnih gromobrana na teritoriji Republike Srbije.

„Tokom prethodnih decenija, s obzirom na to da je ugradnja radioaktivnih gromobrana zabranjena Zakonom, na inicijativu Direktorata sprovedeno je nekoliko kampanja kako bi se uklonili radioaktivni gromobrani sa stambenih zgrada i nekih javnih ustanova. Opsežne akcije su sprovedene u nekoliko većih gradova kada su radioaktivni gromobrani demontirani sa stambenih zgrada i nekih javnih ustanova. Ove kampanje su organizovale jedinice lokalne samouprave, ali u nekim slučajevima nisu bili pokriveni svi delovi grada tako da su uklonjeni samo oni radioaktivni gromobrani koji su do tada bili poznati organima lokalne samouprave“, piše u saopštenju Direktorata.

Granična policija i carina su na graničnom prelazu Bezdan sprečili krijumčarenje radioaktivne glave gromobrana, koji su trojica hrvatskih državljana pokušali da iznesu iz Srbije. Oni su privedeni i saslušani, a tužilaštvo je predložilo da im se odredi pritvor. Devet graničnih službenika je pregledano i za sada nema znakova o posledicama radijacije. Međutim, rezutati nekih specijalnih analiza tek bi trebalo da stignu.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR