Glas Javnosti

SRBA U ĐAKOVICI NEMA, OSTALI SU SAMO NADGROBNI SPOMENICI: Grobove nema ko da obilazi, ali je ova vest OHRABRUJUĆA ZA MNOGE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Lokalni ekstremisti uništili su najveći broj spomenika ovde još neposredno po povlačenju srpskih snaga bezbednosti 1999. godine

Angažovanjem Privremenog organa Opštine Đakovica, uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u susret zadušnicama, očišćeno je pravoslavno gradsko groblje u Đakovici, u naselju Piskote.



"Ovo groblje koje se prostire na površini od oko hektar i po, bilo je u veoma lošem stanju, zaraslo u šiblje i korov, pa je prilično dugo trajalo i čišćenje. Lokalni ekstremisti uništili su najveći broj spomenika ovde još neposredno po povlačenju srpskih snaga bezbednosti 1999. godine, i srušili crkvu Svetog kneza Lazara i kapelu na ulazu u groblje", naveo je u saopštenju Milenko Jovanović, predsednik Privremenog organa Opštine Đakovica.

Kako se dalje navodi u saopštenju "u potpunosti je, da podsetimo, u pogromu 2004. godine uništena i crkva Svete Trojice u centru grada, na čijem mestu je izgrađen spomenik Majke Tereze, dok u obnovljenom manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u naselju nekad poznatom kao Srpska ulica žive dve monahinje i jedna iskušenica".

U Đakovicu se u junu prošle godine vratila i Dragica Gašić, prva Srpkinja - povratnica u gradu pod Čabratom, ne računajući monahinje.

"Očekujemo da će nam biti omogućeno da raseljeni đakovički Srbi nakon nekoliko godina neshvatljive zabrane, ponovo mogu da posete groblje na predstojeće zadušnice i zapale sveće za pokoj duša svojim najmilijma", završio je Jovanović, prenosi Kurir.


BONUS VIDEO: GRAĐANI UŽASNUTI I OGORČENI! Vaspitačica oduvala večitog zamenika: Vesiću, ne razaraj nam grad! (VIDEO)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR