Glas Javnosti

SPREMITE NOVČANIKE, KREĆE POSKUPLJENJE: Evo koliko će koštati jaja za Vaskrs

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bliži nam se Vaskrs, a sa njim se očekuje i tradicionalno poskupljenje jaja. Živinari kažu da nema realnih osnova za poskupljenje, ali da će se to ipak desiti zbog praznika.

Prodavci jaja su poručili da se zbog Vaskrsa očekuje poskupljenje i do pet dinara po komadu. Rafovi su puni, samo je razlika u tome da li kupujete fabrička jaja u trgovinama ili domaća na pijacama od seljaka.

Prodavci na pijaci Zeleni venac kažu da trenutne cene jaja iznose od 12 dinara, pa sve do 22, u zavisnosti od veličine.

- Cene jaja nekoliko dana pred Uskrs često skoče i do pet dinara, tako da i ove godine očekujemo neko tradicionalno poskupljenje - kaže Dragica koja prodaje jaja na Zelenjaku.


Takođe, prodavac Vule Babić kaže da se cene jaja formiraju prema cenama hrane za živinu, cenama struje, energenata i prema ostalim uslovima koji su neophodni za njihov uzgoj.

- Cena jaja kod nas se godinama unazad nije menjala i nije imala neke drastične skokove, ali sada, kada je počeo rat u Ukrajini i kada su skočile cene energenata i hrane i do tri-četiri puta za deset dana, sa tim je skočila i cena jaja, koja sada iznosi 17-18 dinara. Cene jaja mahom skaču pred Uskrs i onda, kada praznik prođe, ponovo padaju - objašnjava Babić, a prenosi pink.rs.

Ipak, ima i onih prodavaca koji bi voleli da se povećana cena do 20 dinara zadrži i za Uskrs, samo da ne dođe do pojeftinjenja.

- Ne verujem da će biti veće cene od ovih sadašnjih za praznik, samo je bitno da ne pojeftine - kaže prodavačica Gorica Marković.

Ukoliko se pogledaju cene po prodavnicama u Beogradu, one se kreću od oko 160 pa sve do 250 ili više dinara za "veštačka" jaja.

Na cenu jaja bi, prema nezvaničnim informacijama, mogao da utiče i skok cena kartonske kutije za jaja koja je koštala 75 dinara, a sada iznosi čak 108.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR