Glas Javnosti

SPECIJALITET IZ DRAGAČEVA KOJIM SU SE HAJDUCI PONOSILI : Meštani ponosni na svoje umeće

Društvo
Autor: Glas javnosti

Meštani kažu da, ko jednom proba hajdučki ćevap, zaboravlja na sve druge delikatese sa roštilja.

- Specijalitet je dobio naziv po hajducima, jer nisu imali mnogo vremena da spremaju, a trebala im je jaka hrana kako bi imali snage za važne borbe. Hajdučki ćevap je prepoznatljiv najviše u dragačevskom kraju i možda jedino mesto u Srbiji gde se pravi, dok u drugim delovima zemlje gotovo da nisu ni čuli za ovakav gurmanluk - kaže za RINU Jovan iz Dragačeva.

Majstori svog zanata otkrivaju tajnu kako se hajdučki ćevap pravi, ali i naglašavaju da nigde ne može da ispadne toliko dobro kao u Dragačevu. 


Najbitniji sastojak je svinjsko meso, i to od vrata, a po mogućustvu najbolje je da svinja ima oko 120 kilograma.

- Meso spremamo tako što ga pacujemo prethodnog dana, tačnije stavljamo u začine sa uljem, soli, biberom i alevom paprikom i ostavljamo ga da leži na potpuno hladnoj temperaturi. Nakon toga valjamo ga u smesu koja se sastoji od projinog i pšeničnog brašna, aleve paprike i dodatnog bibera. Kači se na mangalo, gde se okreće na jakoj vatri i tu se pokazuje sva veština majstora da ispeče dobro i da ne sagori. Spremanje hajdučkog ćevapa je jako jednostavno što se tiče i sastojaka i nije potrebno puno vremena, a ukus je neponovljiv - dodaje ovaj iskusni Dragačevac.

"Hajduk fest" sada je već postao tradicija, a ove godine je zakazan za 02. jul, kada će u Guči sve zamirisati na ovaj poseban ćevap. Ni najavljene visoke temperature neće omesti ljubitelje dobrog zalogaja da podlože vatru i odmere svoje snage u spremanju ovog jela. Princip spremanja hajdučkog ćevapa kod svih je isti, a pobednika odlučuju samo sitnice.
- Želimo da očuvamo nešto što je pre svega naše domaće, a zatim dobro i ukusno. Ova relativno mlada manifestacija, otpočela je sa idejom da se održi tradicija pripreme hajdučkog ćevapa, kao dragačevskog specijaliteta. U kulinarskom nadmetanju i ove godine učestvovaće brojne ekipe iz Dragačeva i okruženja - poručili su organizatori.


Ko se usudi da proba ovu hajdučku kalorijsku bombu, kulinari savetuju da je treba dobro pomešati sa alevom paprikom i domaćom ljutom, pogodno bi bilo da to bude dragačevska šljivovica prenosi Telegraf/RINA

Ove godine će posthumno biti dodeljeno priznanje Ivici Vukićeviću, idejnom tvorcu Hajduk festa koji je prerano preminuo.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR